sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Kasvottoman kommunikaation siunaus ja kirous

Nykyään on yhä yleisempää, että ihmiset ovat tekemisissä keskenään sähköisessä muodossa, näkemättä toisiaan ja kenties pitkienkin välimatkojen päässä. Keskinäisen yhteydenpidon tavat ja välineet ovat monipuolistuneet ja samalla maailma on tavallaan kutistunut: kaukaisiinkin sukulaisiin, tuttaviin ja ystäviin on mahdollista saada reaaliaikainen keskusteluyhteys. Internettiin on syntynyt toinen toistaan erikoistuneempia keskusteluryhmiä, yhteisöjä ja rinkejä eri intressien mukaan. Samat mielenkiinnon kohteet yhdistävät ihmisiä, ei enää niinkään ihmisten konkreettinen sijainti toisiinsa nähden.

Työpaikat puolestaan säästävät matkakuluissa, kun kansalliset ja kansainväliset videoneuvottelut yleistyvät. Tämä on tietysti tappio lentoyhtiöille ja hotelleille, mutta ainakin luonto kiittää tästä keksinnöstä. Samalla arvokasta työaikaa ei mene hukkaan työmatkoihin. Päätöksiä voidaan tehdä nopeasti, kun palavereista ei tarvitse sopia pitkän aikaa etukäteen, vaan ne voidaan järjestää vaikka jo saman päivän aikana.

Samalla olemme kuitenkin myös menettämässä jotakin olennaista: kasvonilmeet. Jokin inhimillinen ulottuvuus tuosta kasvottomasta keskustelusta puuttuu. Itse olen ainakin huomannut, että keskustelupalstoilla tapahtuu helposti väärinymmärryksiä, kun keskustelijat eivät näe toistensa kasvonilmeitä. Vaikka hymiöt ovatkin olemassa, on vaarana että eri ihmiset tulkitsevat niiden käytön eri tavoin. Jotkut ihmiset vain ilmaisevat asiansa suorempaan ja vaikka heillä ei olekaan tarkoitus olla loukkaavia, jotkut ihmiset voivat tulkita heidän sanansa eri tavoin kuin ne alunperin oli tarkoitettu. Ja samalla kun omaa vastaustaan hioo sopivaan muotoon, onkin keskustelu kenties jo kääntynyt aivan toiseen suuntaan. Tällaistahan se on toki joskus ihan oikeassakin elämässä.

Kasvottomassa keskustelussa on kuitenkin helpompaa olla myös tietoisesti ilkeä ja provosoiva. Kun keskustelu tapahtuu nimimerkkien takaa, tietty vastuullisuus omista teoista katoaa. Omaa pahaa oloaan ilkeilemällä purkamaan tulevat ihmiset pilaavat helposti koko vertaistukeen ja yhteisöllisyyteen tähtäävän palstan perusajatuksen. Väki kaikkoaa, kun hyvän mielen sijaan palstalta saakin lokaa niskaan.

Entä mistä sitten sain idean kirjoittaa tästä aiheesta? Mistäpä muualtakaan kuin internetin keskustelupalstalta. Itse asiassa luin tulevaisuus.org-sivustolta artikkelin nimeltä "Hymy on almu" ja tajusin, kuinka vähän me nykyään hymyilemme toisillemme ja kuinka sähköinen kommunikaatio edelleen vähentää oikeiden hymyjen määrää, jonka voimme nähdä toistemme kasvoilla. Pikemminkin ihmiset hymyilevät nyt enemmän yksinään kuin toisilleen (mikäli ylipäätään muistavat hymyillä). Siksi laitan tähän loppuun vielä lainauksen kyseisestä artikkelista rohkaisuksi ja muistutukseksi itselleni ja muillekin:
Nykyajan ihminen unohtaa ja on monta kertaa epätietoinen tästä tärkeästä
kommunikaatiovälineestä, jonka Luoja on antanut ihmiselle. Valitettavasti monet
muslimit ovat myös joutuneet tähän salakuoppaan. Profeetta Muhammad oli
kuitenkin tietoinen tästä tärkeästä kommunikaatiovälineestä ja käytti sitä
ahkerasti elämänsä aikana. Hän oli hyvin tunnettu kansansa ja seuralaistensa
joukossa usein hymyilemisestä. Joskus hän hymyili ja nauroi niin paljon, että
jopa pystyi näkemään hänen poskihampaansa. Tällä tavalla hän levitti rauhaa,
sovintoa ja rakkautta eri arabialaisten heimojen joukossa.
Allaah, armahtaja, käskee uskovaisia seuraamaan Profeetan elämäntapaa sekä
pienissä että suurissa elämän asioissa. Siksi on tärkeää, että uskovaiset myös
omaksuvat tämän tärkeän sunnah:in (Profeetta Muhammadin perinteen) ja sillä
tavalla alkavat levittämään almuja ja rauhaa ihmisten joukossa.
Artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa http://www.tulevaisuus.org/keskustelu/viewtopic.php?t=2673.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...