keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Keinotekoisia tarpeita

Pienen lapsen kanssa huomaa, kuinka vähällä todellisuudessa voi tulla toimeen. Tottakai lapsi ottaisi ilolla vastaan niin monta uutta vekotinta kuin vain vähintään saisi tai söisi enemmän herkkuja kuin maha vetäisi. Ja on päiviä, kun tuntuu ettei mikään maailmassa riitä. Kaikki on silloin vähän vinksallaan, äiti ärsyttävä ja mielenkiintoisimmat jutut nostettu pienten käsien ulottumattomiin. Olen tullut kuitenkin siihen johtopäätökseen, että suuri osa noista vähän kehnommista päivistä johtuu yksinkertaisesti vain huomion puutteesta tai kasvuun liittyvästä oman tahdon kehittymisestä.

Tästä tulee väistämättä mieleeni Maslowin tarvehierarkia, jossa pohjimmaisimpana on aivan perustavaa laatua olevien fyysisten tarpeiden täyttäminen. On selvää, että kaikkien täytyy hengissä pysyäkseen saada vettä, ravintoa ja riittävä määrä unta. Vähitellen hierarkiassa noustessa tarpeet käyvät kuitenkin yhä hienojakoisemmiksi. Lopulta vaarana on se, että luomme itsellemme tarpeita, joita meillä ei todellisuudessa ole. Varsinkin mainonta on omiaan tekemään ihmiset tyytymättömiksi jo olemassa olevaan olotilaan: "et ole riittävän hyvä, ellei sinulla ole tätä tai tätä ominaisuutta tai tällaista uusinta hankintaa". Jatkuva kehittyminen on toki kohtuullisissa rajoissa jopa suotavaa, mutta korostaisin itse enemmän kehittymisen henkistä puolta. Voi kun aina muistaisimmekin tämän asian.

Koraani varoittaa monessa kohti keskittymästä vain tämän maailman houkutuksiin ja tarpeiden täyttämiseen. Tällaisten ihmisten viimeisenä kohtalona on tuli, elleivät he ymmärrä vilpittömästi katua ja tehdä parannusta. Itselleni Koraaninen lukeminen on auttanut muistamaan asioiden oikean tärkeysjärjestyksen. Käytännön toteutuksessa onkin sitten varmaan useimmalla hieman hiottavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...