tiistai 20. lokakuuta 2009

Kirja-arvio: Jumalan 99 kaunista nimeä

"Islamilaisen perimätiedon mukaan Jumalalla on 99 kaunista nimeä; profeetta Muhammadin kerrotaan luvanneen, että ne luetteleva löytää kerran itsensä Paratiisin porteilta. " Tällainen esittelyteksti sai minut tarttumaan tähän kirjaan. Olin lukenut vastaavanlaisesta lupauksesta jo aikaisemminkin, joten halusin ottaa selvää, voisiko tämä kirja auttaa minua tiellä Paratiisiin.

Kirja jakaantuu kolmeen osaan: teoreettis- ja filosofispainotteiseen ensimmäiseen osaan, Jumalan 99 nimeä esittelevään toiseen osaan sekä lyhyeen kolmanteen osaan, jossa kootaan kirjan teemat yhteen ja käydään läpi johtopäätökset.

Johdannossa al-Ghazali käy läpi nimen ja nimetyn eroavaisuuksia ja yhtäläisyyksiä. Hän tulee johtopäätökseen, että Jumalan voi todella tuntea vain Jumala itse. Voimme toki kuvailla Jumalaa eri ominaisuuksilla, mutta Jumala on aina enemmän kuin mitä ominaisuudet ilmaisevat. Kirjan toisessa osassa Jumalan nimiä läpikäydessään al-Ghazali kertoo ensin, mitä kukin nimi tarkoittaa ja sitten, kuinka ihminen voi päästä osalliseksi kustakin nimestä. Mielestäni tämä käytännönläheinen lähestymistapa auttaa uskovaista toteuttamaan Jumalan tahtoa jokapäiväisessä elämässään. Yhteenveto-osassa al-Ghazali puolestaan toteaa, että Jumalalla on toki enemmänkin kuin tässä mainitut 99 nimeä, ja mahtavin nimistä on mahdollisesti tehdyn listauksen ulkopuolella. Al-Ghazali päättää teoksen samantyyppiseen filosofiseen pohdintaan kuin millä hän sen aloittaa.

Entä mitkä ne Jumalan 99 kaunista nimeä oikein ovat? Voisin toki luetella ne tässä allekkain, mutta tilaa ja työtä säästääkseni laitan tähän linkin jo valmiiseen listaukseen, joka löytyy osoitteesta http://www.tulevaisuus.org/keskustelu/viewtopic.php?t=2877. Tässä listauksessa nimiä ei ole ilmoitettu suoraan, vaan pikemminkin kuvailtu ominaisuuksia hieman laajemmin.

Vaikka al-Ghazali on elänyt jo varsin kauan aikaa sitten (hän eli vuosina 1058-1111), on hänen käyttämänsä kieli vaivatta luettavaa. Itse asiassa teos oli kokonaisuudessaan huomattavasti helpommin avautuva kuin olin etukäteen uskaltanut toivoa. Kenties asiaa auttaa se, että hän käyttää jotakin asiaa selittäessään arkielämästä peräisin olevia esimerkkejä. Toisaalta osansa kielen vaivattomuudesta kuuluu varmaankin myös teoksen suomentajalle, joka on osannut kääntää alkuperäisteoksen nykysuomeksi.

Tekniset tiedot:
al-Ghazali, Abu Hamid: Jumalan 99 kaunista nimeä
Suomentaja: Taneli Kukkonen
Basam Books 2004
ISBN: 952-9842-93-7
Nidottu, 267 s.
Kirjastoluokka: 29.7
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...