torstai 29. lokakuuta 2009

Kirja-arvio: Kabulin kauneuskoulu

Päätin lukea tämän kirjan, vaikka aluksi epäröinkin kirjan nimen aiheuttaneen pinnallisen mielikuvan vuoksi: amerikkalainen nainen perustamassa kauneuskoulua ja kampaamoa Afganistaniin. Eikö tärkeämpääkin tekemistä tuossa maassa olisi ollut? Mitä sen naisen päässä on oikein liikkunut, kun hän on päättänyt ryhtyä tuollaiseen hankkeeseen? Kuitenkin aivan ensi sivuilta lähtien totesin, kuinka alkuvaikutelma voi pettää aivan yhtä usein kuin se pitää paikkansa. Kabulin kauneuskoulu on paitsi tosikertomus kauneuskoulun avaamisesta, myös kertomus monista surullisista afgaaninaiskohtaloista, joiden elämään pääsy kauneuskoulun oppilaiksi tuo uuden - kenties ainoan - toivonsäteen.

Kirjan kirjoittaja, Deborah Rodriguez , vaikuttaa räväkältä ja neuvokkaalta naiselta. Hän kertoo suorasanaisesti vaiheikkaasta elämästään, joka on johtanut hänen äitinsä kampaamosta vapaaehtoistyöhön Intiaan, avioliittoon väkivaltaisen lähetyssaarnaajan kanssa, kahden pojan syntymään ja viimein kurssille, jonka tarkoituksena on valmentaa avustustyöntekijöitä kriisialueille. Kurssi päättyy pari viikkoa ennen syyskuun 11. päivän iskuja vuonna 2001, ja iskujen seurauksena Debbie lähtee muun avustusryhmän mukana Kabuliin Afganistaniin.

Koska Debbie on koulutukseltaan kampaaja, sana hänen saapumisestaan leviää Kabulin länsimaisten työntekijöiden keskuudessa ja pian hänen oven takanaan on jono hiustenleikkuuta tai -värjäystä haluavia ihmisiä. Länsimaisista kampaajista kun on Kabulissa suuri pula. Pian Debbie saa myös ystäviä afganistanilaisista naisista ja afgaanikampaamoiden alkeelliset olot, ja toimintatavat nähdessään hän saa idean perustaa kauneuskoulun. Sen avulla paikalliset naiset voisivat kohentaa ammattitaitoaan tuntuvasti ja näin ansaita huomattavasti paremmin.

Kabulin kauneuskoulu on monin paikoin surullista luettavaa. Varsinkin kirjassa kerrotut väkivaltaisten talibanimiesten vaimojen kohtalot, naisten hyvin rajalliset oikeudet ja miesten ehdoton määräysvalta monissa perheissä on jotakin, mitä länsimaisin silmin on vaikea ymmärtää. Päätän Debbien ajatuksiin:

[...] Toisinaan mietin, saanko täällä paljonkaan hyvää aikaan. Meitä on monta
länsimaalaista, jotka tahdomme auttaa Afganistanin naisia, mutta ponnistelumme
eivät aina auta heitä sillä tavoin kuin me toivomme. Näitä naisia pidättelevät
kovin monenlaiset siteet, ja monia niistä ei edes erota länsimaalaisen silmin.
Kestää kauan ymmärtää, miten näiden naisten elämän sotkut poikkeavat meidän
elämämme sotkuista. Toisinaan emme voi auttaa, vaikka ymmärtäisimmekin
monimutkaiset vyyhdet. Kulttuuri muuttuu kovin paljon hitaammin kuin noiden
naisten unelmat.

Tekniset tiedot:
Rodriguez, Deborah: Kabulin kauneuskoulu
Suomentaja: Marja Helanen-Ahtola
ISBN: 978-951-0-33884-1
WSOY 2008
Sidottu, 317 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...