sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Kirja-arvio: Riadin tytöt

Argh, argh ja vielä kerran argh. Ensimmäisenä iltana tätä kirjaa lukiessa olin todella lähellä jättää tämän kirjan lukemisen kesken heti alkuunsa. "Yritetäänkö tällä kirjalla pönkittää sitä ainakin Suomessa vallitsevaa kuvaa, että juominen, juhliminen ja esiaviollinen seksi olisivat jotenkin hienoa ja tavoiteltavaa?", ajattelin. Siinä tapauksessa antaa olla. Tällaisia bilehilekirjoja on jo nähty tarpeeksi. Seuraavana päivänä annoin kirjalle kuitenkin uuden mahdollisuuden. Ja nyt olen lukenut sen loppuun.

Riadin tytöt kertoo neljästä saudiarabialaiseen yläluokkaan kuuluvasta nuoresta naisesta, jotka kamppailevat liberaalin ja perinteisen elämäntavan ristipaineessa. Heitä sitovat toisaalta tiukat islamilaiset normit, toisaalta houkuttelevat länsimaiset käyttäytymismallit. Lamis, Sadim, Michelle ja Gamra ovat parhaita kaveruksia, joiden elämien skandaalinkäyisimmät yksityiskohdat alkavat paljastua joka viikko perjantaisin Yahoo Group-palvelimen kautta levitettävien joukkosähköpostien muodossa.

Itseäni ärsytti aluksi näiden neljän nuoren naisen välillä vastuuttomiltakin tuntuvat teot. Aivan kuin heillä olisi meneillään teiniajan kokeiluvuodet, vaikka kyse on yli kaksikymppisistä nuorista naisista. Toisaalta itse erilaisessa kulttuuriympäristössä kasvaneena en ole varma, olenko oikeutettu arvostelemaan heitä heidän tekemistään valinnoista. Olisinko kenties itsekin yhtä kapinahenkinen, jos minun elämääni olisi säädelty yhtä tarkkaan pienestä pitäen? Sitä on tietysti mahdoton sanoa. Ajattelemisen aihetta antaa seuraava lainaus kirjasta:

[...] yhteiskunnan ja ajattelun kehittymisestä huolimatta Saudi-Arabiassa yhä
etsittiin morsiamiksi paljon mieluummin viattomia tyttösiä kuin koulutettuja ja
ajattelevia naisia, joilla on elämänkokemusta. Siitä kieli yksinäisiksi
jääneiden naislääkärien määrä. Lähi-idän luonnostaan mustasukkaiset miehet
tuntevat asemansa uhatuksi, kun kohtaavat naisen, joka haastaa heidän
valta-asemansa. Siksi mies ottaa mieluummin vähän kouluja käyneen, avuttoman ja
kokemattoman vaimon toimiakseen itse opettajana, joka muokkaa oppilasta oman
makunsa mukaiseksi. Voimakkaat naiset kyllä viehättävät, mutta vaimoiksi
sellaisia ei oteta! Niinpä viattomat tytöt ovat kysyttyjä, ja omilla aivoilla
ajattelevat päätyvät vanhojenpiikojen alati kasvavaan joukkoon. Koska
päättämättömät miehet eivät itsekään tiedä, mitä haluavat, he kieltäytyvät
menemästä naimisiin sellaisen naisen kanssa, joka tietää tasan tarkkaan, mitä
haluaa.


Kirjassa on saudiarabialaisen kulttuurin kuvauksen lisäksi myös lukuisia muita yllämainitun kaltaisia huomioita tuosta islamilaisesta valtiosta sekä joitakin vertauksia siitä suhteessa länsimaisiin valtioihin, kuten Yhdysvaltoihin ja Iso-Britanniaan. Vaikka kaikkien teoksen yksityiskohtien todenperäisyydestä ei voikaan olla varma, on se kokonaisuudessaan lukemisen arvoinen ja antaa enemmän ajattelemisen aihetta kuin aluksi voisi luulla.

Tekniset tiedot:
Alsanea, Rajaa: Riadin tytöt
Suomentaja: Sampsa Peltonen
Atena Kustannus 2008
ISBN: 978-951-796-533-0
Sidottu, 265 s.
Kirjastoluokka: 84.2

2 kommenttia:

  1. Tästä kirjasta pidin, vaikka olen tismalleen samaa mieltä siitä että on ärsyttävää kun alkoholinkäyttö, sitoumuksettomat seksisuhteet ym. länsimaissa tuiki tavalliset paheet rinnastetaan vapauden ja ihmisoikeuksien kaltaisiin positiivisiin arvoihin. Kirja herätti tosiaan ajatuksia. Luulen, että uskonnollinen tekopyhyys ja turvallisen, miellyttävän perheyhteyden puute tekevät "länsimaalaisesta vaihtoehdosta" sauditytöille houkuttelevan, jos mitään oikeasti hyvää suuntaa elämälle ei ole saatavilla.

    VastaaPoista
  2. Totta, mitä kirjoitat. Olen joskus ajatellut, että hyvin ahtaassa ympäristössä kasvaneita voivat todella syvällisesti ymmärtää vain samanlaisen taustan omaavat. Toisten tekemiä päätöksiä on helppo tuomita, kun on saanut itse kuitenkin olla ainakin jossakin määrin valitsemassa, miten elämänsä elää.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...