perjantai 30. lokakuuta 2009

Miehisyyden mittareita

Viime viikkojen aikana joka puolella on käynyt tavallistakin kovempi meteli. Ulkoillessa nimittäin. Tuntuu kuin joka puolella olisi oikea jättiherhiläisten armeija. On selvästi meneillään lehtipuhaltimien vuodenaika. Samalla mieleeni ovat palanneet opiskeluajat. Yliopistollamme eräs professoreista oli pitämässä parhaillaan seminaaria, kun äkkiä seminaarisalin ikkunan takaa alkoi kuulua sietämättömän kova hurina. Nopealla vilkaisulla selvisi, että huoltomies oli puhaltamassa lehtiä puhaltimellaan aivan seinän vierustalla.

Melkein saman tien keskustelu kääntyi siihen, kuinka monissa laitteissa nimenomaan kova ääni edustaa tehokkuutta ja miehisyyttä. Ruohonleikkuri, lehtipuhallin, moottorisaha ja monet muut ulkona käytettävät vempeleet olisi suhteellisen helposti koteloitavissa niin, ettei niiden tuottama ääni olisi niin häiritsevä kuin nykyään. Kuitenkin ainakin tuon professorin mukaan se, miksi näin ei ole vielä tehty, on tavallaan hiljaisesti hyväksytty tietoinen päätös. Kova ääni tuo työhön uskottavuutta ulkopuolisten silmissä, viis melun aiheuttamista mahdollisista kuulovaurioista tai tärinän aiheuttamasta särystä ja kolotuksesta.

Eräänä päivänä päivälenkillä ollessani sitten oikein havahduin hiljaisuuteen. Jostain pensaikon takaa kuului vain vieno rapsutus - ääni oli peräisin perinteisestä haravoinnista. Jos minulta kysytte, kuuntelen tuollaista ääntä paljon mieluummin kuin puhaltimen ulinaa. Mutta minulta ei varmaankaan kysytä, ainakaan niin kauan kuin työn nopeus ja tehokkuus ratkaisevat sen millä välineellä se suoritetaan. Vaikka olen arvomaailmaltani ainakin osittain melko fossiilinen, hyväksyn silti monia nykyajan ilmiöitä. Jonnekin takaraivoon nuo professorin sanat jäivät kuitenkin kaikumaan. Niissä voi piillä syvällinen ajatus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...