keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Voi elämä...

Hohhoijaa.. Tässäkö sitä taas ollaan. Islam on päässyt tämän päivän Hesarin pääkirjoitukseen ja vaikka otsikko onkin paikkansapitävä, on tekstin sisältö taas sen sävyinen, että en viitsinyt edes avata keskusteluketjua (yli sataa kommenttia), jonka lukijat asiaan liittyen ovat kirjoittaneet. Alla kuitenkin kyseinen kirjoitus, johon olen punaisella kirjoittanut väliin omia kommenttejani.
_ _ _ _ _ _

Helsingin Sanomat
7.10.2009 3:00

Islam on eri asia kuin islamismi

Helsingin Sanomat haastatteli esseekirjan tänä syksynä julkaissutta professori Timo Vihavaista (HS 4. 10.). Hän varoittaa maahanmuuton lisääntymisestä, koska silloin maahan tulee yhä enemmän ihmisiä, jotka eivät pääse kiinni suomalaiseen yhteiskuntaan vaan syrjäytyvät ja katkeroituvat. Seurauksena on levottomuuksia, joita on jo koettu esimerkiksi Ranskassa ja Ruotsissa.
Toisten tahojen mukaan Suomessa ei tarvitse olla kovinkaan huolissaan maahanmuuton lisääntymisestä niin kauan kuin esimerkiksi Euroopasta löytyy muita maahanmuuton kannalta houkuttelevampia maita. Houkuttelevampiakin maita kun löytyy.
Vihavaisen mukaan suuri osa ongelmista johtuu islamista, jonka "perussanoma on hyvin aggressiivinen". Hän ennustaa, että Suomessa eletään pian yhä enemmän islamismin ehdoilla.
Islam tuskin on sen aggressiivisempi uskonto kuin kristinusko tai hindulaisuuskaan. Islamin piirissä rehottaa aggressiivinen islamismi, joka rakentaa viholliskuvia ja pyrkii pakottamaan muun yhteiskunnan alistumaan omiin sääntöihinsä. Myös hindulaisuudessa esiintyy äärinationalistisia voimia. Ja valitettavasti myös kristinuskon historia ja nykypäivä antavat aiheen vastaaviin tulkintoihin.
Käsittääkseni eräs tutkija ei pitänyt suurimpana ongelmana suinkaan islamia tai islamismia, vaan vanhemman venäläisväestön muuttoa. Toki heistäkin voi aiheutua lisääntyvää syrjäytymistä esimerkiksi puutteellisen kielitaidon ja pääasiallisten venäläiskontaktien vuoksi.
Mielestäni tässä kirjoituksessa myös sekoitetaan islam ja islamismi, vaikka otsikko lupailikin jo muuta. Islam on rauhan uskonto, ei suinkaan perussanomaltaan aggressiivinen. Olisin kiinnostunut kuulemaan, mikä Vihavaisen mukaan on islamin perussanoma, kun hän on sen noin tulkinnut. Islamismi on sitten asia erikseen (pitänee lukea Vihavaisen teos?).
Maahanmuuttokeskustelussa on syytä kuunnella ihmisten, niin valtaväestön kuin maahanmuuttajienkin, arkikokemuksia ja ottaa niistä oppia. Maahanmuuttopolitiikan lähtökohtana tulee olla, että tänne saapuvat oppivat sopeutumaan uuteen ympäristöön. Suomessa on omat perinteensä, tapansa ja lakinsa. Toisaalta tutkijat varoittavat liian tiukkaan sanellun yhtenäiskulttuurin vaaroista. Juuri sen vuoksi Ranskassa on koettu Euroopan vaikeimmat maahanmuuttajataustaiset levottomuudet.
Olen samaa mieltä siitä, että kaikkien tulee noudattaa kunkin maan lakia. Mielestäni suomalaisesta yhtenäiskulttuurista ei voida enää puhua samaan tapaan kuin aikaisemmin.
Islamin määrittäminen aggressiiviseksi uskonnoksi on leimaavaa yleistämistä, jolle tuskin löytyy näyttöä. Muita uskontoja kunnioittavasta asenteesta ei kuitenkaan seuraa sitä, että suomalaisen yhteiskunnan tulisi missään määrin sietää aggressiivisen islamismin vahvistumista. Islamistien toiminta loukkaa tämän yhteiskunnan käsityksiä ihmisarvosta ja yhteiskuntarauhasta.
Myös suurin osa muslimeista tuomitsee väkivallan ja aggressiivisen käyttäytymisen. Se ei ole islamin mukaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...