maanantai 16. marraskuuta 2009

Kilpailua hengellisyydessä

Suomi on hyvin kilpailuhenkinen yhteiskunta. Ei liene asiaa tai ilmiötä, jonka ympärille ei syntyisi jonkinnäköistä kilpailua. Kilpailemme saunomisessa, eukonkannossa, suopotkupallossa - lukemattomista tavanomaisemmista lajeista puhumattakaan. Joskus vaikuttaa siltä kuin kilpailisimme kilpailemisen itsensä vuoksi.

Monelle uskontokuntaa vaihtavalle voi tulla yllätyksenä se kilpailuhenkisyys, joka ilmenee käännynnäisten piirissä. Kuka on se kaikkein hurskain, joka osaa salat-rukouksen arabiaksi, tietää kielletyt E-koodit, on poistanut näkyviltä kaikki elollisia olentoja esittävät kuvat, osaa ulkoa haditheja ja lukee säännöllisesti Koraania heti islamiin palattuaan tai pian sen jälkeen? Olen lukenut melko paljon viestejä, joissa tulee esiin, että tällaista kilpailua on tosiaan olemassa. Vähemmässä määrin olen törmännyt tällaiseen kilpailuhenkisyyteen itsekin.

Tästä kaikesta saa helposti sellaisen kuvan kuin islamin usko olisi pelkkää suorittamista, ulkokohtaisuutta. Ja kuitenkin tuntuu, että uusilla käännynnäisillä on kova tarve osoittaa itselleen ja muille uutta identiteettiään juuri tekojen kautta. Sinänsä ilmiö on luonnollinen, mutta keskinäisen vertailun sijaan jokaisen tulisi pyrkiä kehittymään (uskovana) ihmisenä enemmänkin itsensä vuoksi.

Omalla kohdallani olen tietoisesti yrittänyt vältellä keskustelupalstoja, blogeja, foorumeita ja muita sivustoja, joilla yllämainitun kaltaista kilpailuhenkisyyttä esiintyy. Sen sijaan suosin sivustoja, joilla jokainen voi lisätä omaa islamin tietämystään kannustavassa, hyvässä hengessä. Onneksi sellaisiakin löytyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...