torstai 12. marraskuuta 2009

Kirja-arvio: Hiljaisuuden lapset

Osasin melkein ennustaa, että näihin kirjoihin jää koukkuun. Olin kuullut ja lukenut niin paljon hyvää Torey Haydenin kirjoista, että nyt vihdoin päätin aloittaa urakan omalta kohdaltani ja alkaa lukea tämän tuotteliaan kirjoittajan tuotantoa läpi.

Torey Hayden on ammatiltaan erityisesti lasten ja nuorten parissa työskentelevä erityisopettaja ja terapeutti. Aihe kiinnostaa minua jo sinänsä, onhan itsellänikin lapsi. Mutta Hiljaisuuden lapsissa vetoaa myös se, että kyseessä on tositarina kolmesta potilaasta, jotka ovat tulleet Haydenin hoidettaviksi valikoivan puhumattomuuden vuoksi ja jotka ovat Haydenin omien sanojen mukaan hänen uransa vaativimpia tapauksia. Cassandra on yhdeksänvuotias vilkas tyttö, joka joutui isänsä sieppaamaksi kuuden ikäisenä. Hieman yli kahden vuoden ajan kestänyt kaappaus jätti Cassandraan syvät jäljet, jotka ilmenevät hänen hyvin arvaamattomana käytöksenä. Drake puolestaan on neljävuotias poika, hyvin dominoivan isoisän ja heikon äidin kasvatuksessa ollut sopeutuvainen ja hurmaava poika, joka on kärsinyt sukunsa täydellisyysvaatimuksista. Gerda, kolmas potilaista, on kahdeksankymmenen paremmalla puolella oleva halvauksen seurauksena masentunut vanhus, joka on sulkeutunut omaan maailmaansa.

Kirjaa lukiessa ei voi kuin ihailla Haydenin kärsivällisyyttä terapeuttina, jonka työ kantaa hedelmää vasta pitkän puurtamisen seurauksena. Toisena vahvana tunteena on epäusko ja viha: kuinka jotkut vanhemmat voivat toimia niin julmasti lapsiaan kohtaan, että niistä aiheutuvat traumat voivat estää lapsilta normaalin lapsuuden elämisen? Traumoista toipuminen on hyvin pitkällinen ja tuskainen prosesssi, ja sen Hayden kirjassaan kuvaa erinomaisesti. Plussana mainittakoon myös se, että Hayden käyttää ammattisanastoa hyvin harkitusti, joten kirja on siinä mielessä helpppolukuinen.

Tekniset tiedot:

Hayden, Torey: Hiljaisuuden lapset

Suomentaja: Eeva-Liisa Jaakkola

ISBN: 951-1-20010-0

Kustannusosakeyhtiö Otava 2005

Sidottu, 346 s.

Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...