sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Kirja-arvio: Islam kuvastimessa

Islam kuvastimessa-kirjan nimi juontaa juurensa Hukarin huomioon siitä, että kristinusko ja islam ovat monessa suhteessa toisiaan peilaavia uskontoja. Niissä on paljon yhtäläisyyksiä, joskin myös perustavanlaatuisia eroja. Hukarin ajatusta mukaillen heijastamme peilin tavoin toisiimme omat heikkoutemme ja vahvuutemme, pelkomme ja ennakkoluulomme. Kirjan kantavana ideana on islamin ja kristinuskon suhteen tarkastelu eri näkökulmista.

Kirja on jaettu eri lukuihin, jotka käsittelevät kukin omaa teemaansa. Kirjan teemoja ovat muslimin identiteetti, fundamentalismi, jihad, modernismi, euroislam, sivilisaatioiden törmäys, orientalismi, islamin synty, islam historiallisena ilmiönä sekä islamin ja kristinuskon suhde. Jotkut teemoista, erityisesti fundamentalismi ja huivin käyttö, ovat kirjallisuudessa ja mediassa niin kuluneita aiheita, että niistä on vaikea tarjota uusia näkökulmia. Tässä kirjassa korostetaan fundamentalismin kohdalla erityisesti yhteiskunnallisia tekijöitä, jotka johtavat äärimmäiseen käyttäytymiseen. Vaikka kirjassa kokonaisuudessaan oli itselleni vain vähän uutta tietoa historialukua lukuun ottamatta, Hukari on onnistunut esittämään uusia näkökulmia jo tutuista aihepiireistä sekä teoretisoimaan ja jäsentelemään aiheita niin, että kirjalla oli jotakin uutta annettavaa.

Ari Hukari on luterilainen pappi. Tämä tausta huomioon ottaen hän on harvinaisen perehtynyt ja kiinnostunut islamista. Hän on kertomansa mukaan viettänyt muutaman vuoden pituisia ajanjaksoja Jordaniassa, Omanissa ja Pyhällä maalla haastatellen muslimeita ja yrittäen näin koota kuvaa islamilaisesta ajattelusta aivan ruohonjuuritasolla. Alunperin lähetystyötä tekemään lähtenyt mies oli havainnut eri uskontojen vuorovaikutuksen Israelin ja Palestiinan alueilla. Hukarin kristillinen tausta näkyy kirjassa paikoin esimerkiksi sanavalintoina ja kysymyksenasetteluina, jotka itse muslimina olisin muotoillut toisin. Kirjassa on muutamia otteita Hukarin haastattelemilta henkilöiltä, joskin enemmänkin olisi voinut olla tuomaan vastapainoa kirjan teoreettisuudelle. Lisäksi teksti oli paikoin hieman töksähtelevää, mikä häiritsi lukukokemusta.

Tekniset tiedot:
Hukari, Ari: Islam kuvastimessa
ISBN: 951-0-31656-3
WSOY 2006
Sidottu, 249 s.
Kirjastoluokka: 29.7

2 kommenttia:

  1. Hei!
    Oletko lukenut kirjaa Quran The Dilemma (ISBN 978-193557703-4)? Se on myös julkaistu arabian kielisenä, mutta minä en ymmärrä arabiaa. Minusta olisi mielenkiintoista kuulla kommenttejasi siitä.

    VastaaPoista
  2. Hei. Valitettavasti en ole vielä lukenut mainitsemaasi kirjaa. Olen ollut hyvin paljon suomalaisten yleisten kirjastojen varassa, mitä tulee islamia koskevien kirjojen lukemiseen, ja niiden valikoima on melko rajallinen. Yritän kuitenkin saada hankittua muutamia kirjoja tulevaksi ramadaniksi, ehkäpä myös tuon mainitsemasi opuksen.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...