perjantai 6. marraskuuta 2009

Kirja-arvio: Islamin naisten salattu elämä

Olin lukenut tämän kirjan aikaisemminkin, heti sen suomennoksen ilmestymisvuonna 2001. Nyt halusin palauttaa mieleen, mitä siinä oikein kerrotaankaan. Olin jäänyt sellaiseen käsitykseen, että kirjan kirjoittanut australialainen toimittaja Geraldine Brooks käsitteli siinä melko kriittiseen sävyyn islamin eri ilmiöitä.

Muistikuvani piti paikkansa. Brooks kertoo hyvin elävästi omakohtaisista kokemuksistaan kuudelta toimittajavuodeltaan Lähi-idässä, Egyptissä, Iranissa ja islamilaisessa Afrikassa. Hän käsittelee asioita lähinnä naisten näkökulmasta. Aiheina ovat perinteiset hijab, naisten ympärileikkaus, neitsyyden vaatimus ja kunniamurhat. Mutta Brooks antaa tilaa myös sellaisille aiheille kuin Jordanian kuningatar Noor, naisten urheiluseurat, naisten asema politiikassa ja harvinaiset naisammatit (esim. sotilas ja lentäjä). Vaikka hän ei kaihda suoraa ja kriittistä sanankäyttöä tarttuessaan kiisteltyihin ja vaikeisiin aiheisiin, kirja on monin paikoin myös hauskaa luettavaa. Ja ennen kaikkea, kerran kirjan avattuaan sitä ei tohtisi päästään käsistään. Brooks selvästi osaa kerronnan taidon.

Kirjasta käy ilmi eri islamilaisten maiden hyvin erilainen tilanne. Siinä missä Egypti on suhteellisen edistyksellinen, Saudi-Arabiassa naiset taistelevat edelleen oikeudestaan ajaa autoa tai matkustaa edes maansa sisällä ilman miespuolisen perheenjäsenen lupaa. Iranissa uskonnollinen tietoisuus on uudelleen voimistumassa, ja varsinkin islamilaisessa Afrikassa naisten ympärileikkaukset perustellaan edelleen virheellisesti islamin määräyksillä. Eri islamilaiset maat kamppailevat siis aika lailla erityyppisten kysymysten parissa. Vaikka en jaakaan kaikkia mielipiteitä Brooksin kanssa, antoi kirja silti ajattelemisen aihetta.

Tekniset tiedot:
Brooks, Geraldine: Islamin naisten salattu elämä
Suomentaja: Susanna Ylä-Havanka
Kustannusosakeyhtiö Nemo 2001
ISBN: 952-5180-43-3
Sidottu, 352 s.
Kirjastoluokka: 32.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...