maanantai 9. marraskuuta 2009

Kirja-arvio: Kabulin pääskyset

Kirja on ensimmäinen osa kolmiosaisesta trilogiasta, jonka Mohammed Moulessehoul on kirjoittanut salanimellä käyttäen vaimonsa etunimiä. Tämä kertoo jotakin siitä, kuinka uhatuksi hän on tuntenut asemansa kuvaillessaan afganistanilaista yhteiskuntaa.

Kabulin pääskyset on kiihkoilemattomasti ja tiheätunnelmaisesti kirjoitettu kuvaus kahden afganilaispariskunnan elämästä talibanien hallinnoimassa maassa. Kuolemaantuomittujen vanginvartija Atiq ja hänen kuolemansairas vaimonsa ja toisaalta kauppias Muhsit ja hänen kuvankaunis vaimonsa Zunaira haluaisivat vain elää normaalia elämää - elämää ennen talibanien valtaannousua. Se ei kuitenkaan ole mahdollista, vaan elämä on äärimmäisen rajoittunutta. Atiq on väsynyt työhönsä milloin mistäkin syystä kivitys- tai teloituskuolemaan tuomittujen naisten vartijana. Kun Zunaira pitkän erimielisyyden päätteeksi vahingossa töytäisee miehensä seinää vasten sillä seurauksella, että mies kuolee, Zunaira passitetaan Atiqin vartioimaksi vangiksi. Salaa selliin katsoessaan Atiq huomaa Zunairan olevan ilman burkaa, rakastuu naisen kauneuteen tuota pikaa ja haluaa estää naisen teloituksen. Atiqin vaimo huomaa miehensä rakastuneen ja tarjoutuu teloitettavaksi Zunairan tilalle (kuolisihan hän pian joka tapauksessa), jotta Atiq voisi karata rakastamansa naisen kanssa. Loppukohtaus on hieman epäselvä, mutta kaiketi sekä Musarat että Zunaira joutuvat teloitetuiksi. Epätoivoinen Atiq kulkee kaduilla ja riuhtoo naisten burqia toivoen löytävänsä niiden alta Zunairan. Lopulta tällaisen säädyttömän käytöksen vuoksi talibanit vaativat kuolemaa myös Atiqille.

Kabulin pääskyset on pienoisromaani, joka antaa surullisen ja lohduttoman - joskin varmaankin myös enemmän tai vähemmän totuudenmukaisen - kuvan Afganistanin nykytilanteesta. Uutiskuvista surullisen tuttu Kabul on saanut tämän romaanin myötä kahden pariskunnan kasvot kuvaamaan elämää tavallisten kaupunkilaisten näkökulmasta.

Tekniset tiedot:
Khadra, Yasmina (Mohammed Moulessehoul): Kabulin pääskyset
Suomentaja: Lotta Toivanen
ISBN: 978-951-0-35266-3
WSOY 2009
Sidottu, 132 s.
Kirjastoluokka: 84.2

2 kommenttia:

  1. Mikä ihmeen kirja-arvio, pelkkä juonen selostus. Hyvä että luin kirjan ensin!

    VastaaPoista
  2. Rauhaa anonyymi ja pahoittelut, ettei kirja-arvioni vastannut odotuksiasi. Olen laittanut sivuni laitaan maininnan siitä, että kirja-arvioni sisältävät yleensä juonipaljastuksia, joten niitä tulee lukea oman harkinnan mukaan. Olen myös pyrkinyt kiinnittämään huomiota siihen, että jokaisessa arviossa olisi tietyt asiat mainittuna.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...