lauantai 7. marraskuuta 2009

Kirja-arvio: Neitsythäkki. Islam, nainen ja fundamentalismi

Tätä kirjaa aloitellessani mielessäni oli joitakin vuosia sitten mediassa käsitelty Ayaan Hirsi Alin kirjoittaman Submission Part 1-lyhytelokuvan ohjaajan Theo van Goghin murha. Neitsythäkki sisältää paitsi tuon kohutun elokuvan käsikirjoituksen, myös neljäntoista artikkelin kokoelman, jotka on aikaisemmin julkaistu muiden julkaisujen osana. Artikkelit käsittelevät muun muassa muslimimaahanmuuttajien kohtelua ja asemaa Alankomaissa, naisten ympärileikkausta, perheväkivaltaa sekä islamilaisten maiden teknistä, henkistä ja taloudellista jälkeenjääneisyyttä länsimaihin verrattuna.

Kirjan luettuani en ihmettele enää yhtään sen aiheuttamaa kohua. Siinä on kaikki aineksetjopa melko liberaalisti ajattelevien muslimien paheksunnalle, puhumattakaan konservatiivisista muslimeista. En voi olla pohtimatta, olisiko kirjan sisältö ollut erilainen, mikäli kirjoittaja olisi ollut somalialaisen sijaan vaikkapa turkkilainen tai iranilainen; ylipäätään joku, jolla ei ole painonaan ympärileikkauksen, pakkoavioliiton uhan ja suvun miesten erittäin voimakkaan dominoinnin taakkaa. Se, että Hirsi Alin oma tausta on niin traumaattinen, selittää mielestäni suurelta osin hänen halunsa ja tarpeensa kritisoida islamin uskoa. En itsekään ole fundamentalistisen islamin kannalla. En kannata terrorismia enkä monia äärimmäisiä muotoja, joita islamin äärimmilleen menevä tulkinta on saanut aikaan joissakin maissa. Mielestäni tällaisia käytäntöjä saakin kritisoida, sillä yleensä tuolloin islamin perimmäinen sanoma on jäänyt ymmärtämättä. Mielestäni mikään aivan äärimmäisyyksiin menevä ei ole hyvästä, olipa kyse sitten uskonnosta tai vaikkapa urheilusta. Koraanissakin varoitetaan äärimmäisyyksiin menemisen vaaroista ja paheksutaan sitä.

Neitsythäkki on pääsanomaltaan provosoiva. Luultavasti Hirsi Ali on sen sellaiseksi tarkoittanutkin. Hänelle itselleen islam oli liikaa ja hän luopui uskostaan ryhtyen ateistiksi. Hänellä on pakolais- ja maahanmuuttajatausta, ja hän on toiminut myös Alankomaiden kansanedustajana. Hirsi Alin perhe hylkäsi hänet islamista luopumisen jälkeen. Kuten sanottu, Hirsi Alin taustojen tunteminen auttaa ymmärtämään hieman paremmin hänen ajatusmaailmaansa. Silti en osaa samaistua pääosaan hänen mielipiteistään.

Tekniset tiedot:
Hirsi Ali, Ayaan: Neitsythäkki. Islam, nainen ja fundamentalismi
Suomentaja: ei ilmoitettu
ISBN: 951-1-20346-0
Kustannusosakeyhtiö Otava 2005
Nidottu, 192 s.
Kirjastoluokka: 32.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...