maanantai 2. marraskuuta 2009

Kirja-arvio: Pidä hunnustasi kiinni, Fatima! ja muita kertomuksia nyky-Egyptistä

Kirja on jaettu kahdeksaan lukuun, joista kukin käsittelee omaa aihepiiriään. Ensimmäinen luku kesitty islamismiin ja ylipäätään islamin radikaaliin tulkintaan. Toisessa luvussa Negus käsittelee naisen perhepainotteista asemaa Egyptissä. Kolmas luku keskittyy myös naisiin, tällä kertaa islamilaisen huivin käytön näkökulmasta. Kirjan neljäs luku on hieman sekava, pääaiheena lienee kuitenkin Egyptin kielletyt ja sallitut paheet. Viidennessä luvussa Negus käsittelee koptikristittyjä, Egyptin suurinta vähemmistöä. Koptien asema on ollut vaihteleva ja usein haasteellinen Egyptissä. Haasteellinen asema on niin ikään homoseksuaaleilla, joiden asemaa käsitellään muiden ihmisoikeusrikkomusten ohella kuudennessa luvussa. Seitsemäs luku keskittyy viihde-elämään - usein sensuroituun sellaiseen - ja viimeisessä luvussa kerrotaan vaikeasta taloustilanteesta, turismista ja muista viime vuosien ilmiöistä.

Islamismi, islamin kirjaimellinen ja valikoiva tulkinta, on ollut koitua Egyptin matkailuelinkeinon kohtaloksi. Tämä lienee ollut islamistien tarkoituskin, länsimaiset vaikutteet kun ovat heidän mielestään suurelta osin Egyptin yhteiskunnan ja arvojen rappeutumisen syynä. Mutta vaikka arvot ova jossakin määrin länsimaistuneet, kuuluu egyptiläiseen yhteiskuntaan edelleen naisten alhainen osallistuminen työelämään ja keskittyminen perheen - lasten, miehen ja muiden perheenjäsenten - hoitamiseen. Myös suhtautuminen islamilaisen päähuivin käyttöön on hyvin vaihtelevaa egyptiläisnaisten keskuudessa. Monessa kohtaa rivien välistä paistaa Egyptin kamppailu länsimaisten ja islamilaisten arvojen puristuksessa.

Kirjan nimi on jossakin määrin harhaanjohtava. Paitsi että kirjassa tosiaan on tarinoita, Negus on upottanut mukaan myös valtavan määrän faktatietoa - jopa siinä määrin, että kirjan paria ensimmäistä lukua voisi käyttää kurssikirjallisuutena puuduttavine prosentteineen, vuosilukuineen ja henkilömäärineen. Toisaalta kirjan nimen viittaus nyky-Egyptiin on myös sikäli harhaanjohtava, että monissa luvuissa pääpaino tuntuu olevan asioiden ja ilmiöiden historiallisessa kehityksessä ja monet yksityiskohdat useiden vuosikymmenten takaa. Tokihan se on nykyaikaa faaraoiden aikaan verrattuna, mutta silti... Kaiken kaikkiaan jäin kaipaamaan enemmän Neguksen omia kokemuksia hänen opiskelu- ja toimittajavuosiltaan.

Tekniset tiedot:
Negus, Sanna: Pidä hunnustasi kiinni, Fatima! ja muita kertomuksia nyky-Egyptistä
ISBN: 951-0-30103-5
WSOY 2005
Sidottu, 338 s.
Kirjastoluokka: 32.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...