perjantai 20. marraskuuta 2009

Kirja-arvio: Riikinkukkoprinsessa

Tämän kirjan kanssa olin aivan lähellä lopettaa lukemisen jo ensimmäisille sivuille. Kirjan kirjoittaja kun ilmoitti suoraan, että kirjan tarkoituksena on kirjoittaa "musliminaisten alhaisesta asemasta, iranilaisen ylhäisön vaarallisesta tavasta 'rakastaa' ja muslimimiesten halveksunnasta naisia ja erityisesti amerikkalaisia naisia kohtaan". Eikö tässä ole hieman yleistämisen makua?

Riikinkukkoprinsessa on myrskyisä kertomus, joka alkaa amerikkalaisen Barbaran ja yläluokkaan kuuluvan iranilaisen Bahramin välille syttyneestä opiskelijaromanssista 1950-luvun loppupuolella. Yhdysvalloissa romanssi on taianomainen, mutta heti parin muutettua Iraniin Bahram muuttuu kuin toiseksi ihmiseksi: väkivaltaiseksi öykkäriksi, raiskaajaksi, lasten hyväksikäyttäjäksi, tunteettomaksi oman suvun miesten edun tavoittelijaksi. Barbaran elämä käy hyvin vaikeaksi ja hänen onnistuu selviytyä vain tekeytymällä hyväksi vaimoksi,jolloin hän saa Bahramilta enemmän vapauksia. Parin avioliitto on lähinnä muodollinen, mutta heille syntyy kaksi tytärtä ja poika. Viimein Barbara hakee avioeroa ja lasten huoltajuutta, missä hän onnistuukin kuin ihmeen kaupalla tytärten osalta. Barbaralle on kova paikka jättää poika Iraniin, kun hän tyttärineen onnistuu pakenemaan Yhdysvaltoihin. Sielläkään sopeutuminen tytärten osalta ei käy lainkaan kivuttomasti. He kun eivät tunne kuuluvansa kunnolla kumpaankaan kulttuuriin.

Kirjan jälkimakuna jäi ahdistunut ja epätoivoinen olo. Riikinkukkoprinsessa ei tosiaan ole luettavaa kevyimmästä päästä. Ehkä kaikkein ahdistuneimmaksi olon saa se, että kirjassa kuvattu iranilainen yläluokka tosiaan kuvitteli julmien perinteidensä olevan peräisin islamin opeista ja näin oikeuttivat toimintansa.

Tekniset tiedot:
Harris, Sara: Riikinkukkoprinsessa
Suomentaja: Riikka Toivanen
ISBN: 951-0-22830-3
WSOY 1998
Sidottu, 305 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...