maanantai 23. marraskuuta 2009

Kirja-arvio: Toisten lapset

Toisten lapset on kertomus neljästä Torey Haydenin tukiopetettavaksi tulleesta lapsesta. Boo on autistinen, omiin maailmoihinsa vetäytyvä poika. Lorin vanhemmat ovat pahoinpidelleet hänet niin, että hän on saanut pysyvän aivovamman. Tomaso on nähnyt äitinsä murhaavan hänen isänsä ja isoveljensä.12-vuotias Claudia puolestaan on erotettu katolilaisesta koulusta raskauden vuoksi.

Tässäpä taas neljä visaisaa tapausta, neljä erilaista ihmiskohtaloa, jotka ovat jo pienellä iällään saaneet kokea kovia. Hayden kuvaa teoksessaan elävästi ja mukaansatempaavasti yhden lukuvuoden ajan lasten elämää kouluyhteisön ja erityisesti oman erityisluokkansa osana. Kirjaa ei millään malttaisi laskea kädestään, sitä lukiessaan tuntee elävänsä mukana erityisluokan arjessa. Hayden on niin paneutunut työhönsä, että hänen oma ihmissuhteensa kariutuu, mitä hän myös käy kirjassaan läpi. Lohdullista kirjassa on se, että hyvin vaikeista lähtökohdista huolimatta ja taka-askeleita välttämättä kaikkien lasten kohdalla tapahtuu edistystä ja toipumista.

Toisten lapset on taattua Haydenia. Vaikka kyseessä on vasta toinen hänen kirjoittamansa kirja, jonka luen, tunnen nyt jo kunnioitusta hänen arvokasta työtään kohtaan. Ihanteellisinta tietysti olisi, jos hänen työnsä kävisi kokonaan tarpeettomaksi eikä lapset joutuisi kohtaamaan erityisesti vanhempiensa julmaa kaltoinkohtelua. Koska tosiasioiden valossa sellainen ei ole valitettavasti pian mahdollista, on Haydenin tekemä työ kullanarvoista lasten tulevaisuuden ja kehitysmahdollisuuksien kannalta.

Tekniset tiedot:
Hayden, Torey: Toisten lapset
Suomentaja: Seppo Raudaskoski
ISBN: 951-1-20961-2
Otava 2006
Sidottu, 318 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...