lauantai 14. marraskuuta 2009

Kirja-arvio: Tuhat ja yksi askelta. Arabimaat muuttuvassa maailmassa

Tuhat ja yksi askelta on kokoelmateos eri alojen asiantuntijoiden kirjoittamista artikkeleista. Kirjoittajista tunnetuimpia lienevät Jaakko Hämeen-Anttila, Irmeli Perho, Erkki Tuomioja ja Susanne Dahlgren. Kirja on syntynyt osana Ulkoasiainministeriön vuonna 2004 ollutta Ihminen ja kehitys-kampanjaa.

Teos on jaettu kolmeen osaan, joista kukin käsittelee omaa aihepiiriään. Ensimmäinen osa alkaa islamin mielikuvien ja todellisuuden analysoinnilla ja jatkuu järjestetyn avioliiton ja naisten hunnuttautumisen käsittelyllä. Toisessa osassa pääosassa on politiikka, väkivalta ja sananvapauden ongelmat. Artikkelit käsittelevät tanskalaisessa Jyllands Posten-lehdessä julkaistuja pilakuvia ja niiden aiheuttamaa kohua, ääri-islamilaista terroristijärjestö Al-Qaidaa, Palestiinan kysymystä sekä Israelin kannalta tärkeitä kysymyksiä holokaustista ja antisemitismistä. Kolmas, kirjan päättävä osa, keskittyy puolestaan yhteiseen menneisyyteen ja tulevaisuuteen. Artikkelit käsittelevät Pohjois-Afrikan maita Libyaa, Tunisiaa, Marokkoa ja Algeriaa sekä Kuwaitia, erityisesti sen siirtolaiskysymystä. Viimeinen artikkeli toimii yhteenvetona koko kirjalle.

Kirja oli hieman muuta kuin olin odottanut. Valitettavan monissa artikkeleissa pääpaino tuntui olevan menneessä ajassa. Ymmärrän toki, että asioiden ja ilmiöiden ymmärtämisen vuoksi niiden tausta ja historia on tunnettava ainakin pääpiirteissään. Silti olisin toivonut enemmän tulevaisuuteen suuntautunutta käsittelyotetta. Toisaalta Tuhat ja yksi askelta poikkesi odotuksistani myös siinä positiivisessa mielessä, että osa artikkeleista koski aihepiirejä, joita ei kovin usein tällaisissa julkaisuissa käsitellä. Erityisesti pidin Välimeren yli tapahtuvaa siirtolaisuutta ja Välimeren alueen kulttuuria käsittelevästä osuudesta Pohjois-Afrikan maita käsittelevässä artikkelissa sekä naisten hunnuttautumista koskevassa artikkelissa siitä pohdinnasta, onko länsimainen nainen yhtään sen vapaampi kuin arabimaiden sisarensa.

Tekniset tiedot:
Nykyri, Ilona ja Jouko Jokisalo (toim.): Tuhat ja yksi askelta. Arabimaat muuttuvassa maailmassa
ISBN: 951-31-3609-4
Kustannusosakeyhtiö Tammi 2006
Nidottu, 246 s.
Kirjastoluokka: 48.0

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...