keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Voimattomuus

Sitä voi kuvata parhaiten kahdella tunnetta kuvaavalla sanalla: voimattomuus ja avuttomuus. Ehkäpä ärtymyskin olisi sopiva ilmaus tässä yhteydessä. Mistä on siis kyse?

Tällä kertaa tekopyhyydestä, kaksinaismoralismista ja ulkokultaisuudesta. On kai oma vikani, kun olen valinnut kirjaston hyllyiltä luettavaksi juuri sellaisia teoksia kuin tuolta Lukuideoita-linkin takaa löytyy: länsimaisten toimittajien ja muiden matkalaisten kirjoittamia, omiin kokemuksiin ja paikallisilta asukkailta kerättyihin tietoihin perustuvia kirjoja islaminuskoisista maista. Olen valinnut nuo kirjat lukulistalleni siksi, että olen kiinnostunut lukemaan, miten länsimaiset ihmiset näkevät islamilaiset maat ja muslimit. Olen myös kiinnostunut tietämään, miten muslimit itse kuvailevat omaa kulttuuriaan, uskoaan ja arvomaailmaansa. Tämä selittää jotkin muut kirjavalinnat. Silti monta kertaa olen lukiessani ajatellut, ettei ole ihme, miksi islam on niin huonossa huudossa monien länsimaisten ihmisten keskuudessa.

Kirjoista on jäänyt mieleen monia asioita, tässä yhteydessä mieleeni tulee kuitenkin ensimmäisenä joidenkin muslimien kaksinaismoralistinen käyttäytyminen. Olen lukenut tällaisia esimerkkitapauksia erityisesti miehistä. He ovat päällisin puolin äärimmäisen uskovaisia, hurskaita, muodollisesti uskonoppineita ja muistavat mainita siitä joka käänteessä myös muille. Useissa tapauksissa nämä miehet suhtautuvat äärimmäisen omistavasti vaimoihinsa ja muihin naispuolisiin perheenjäseniinsä. Ja sitten, katseiden vättäessä he kokoontuvat joukolla seuraan, josta ei puutu maksullisia naisia, alkoholia eikä muita kiellettyjä asioita. Mitä näiden miesten päässä oikein liikkuu? Miten he voivat katsoa itseään peiliin? Ja koska aviorikoksesta tuomitaan vasta neljän todistajan perusteella, heidän selustansa on melko suojattu. Siitä jos mistä tulee voimaton olo. Olen tullut siihen johtopäätökseen, että he eivät ole todella sisäistäneet sitä ajatusta, että Jumala - kunnia ja ylistys Hänelle - tietää kaikki ajatuksemme ja tekomme. Hän näkee ulkokultaisen ja tekopyhän käytöksen taakse.

Onneksi tähän saakka kaikissa kirjoissa on ollut myös jotain positiivista - usein siinä määrin, että useimmista kirjoista on jäänyt positiivinen jälkimaku ja ajatus toivosta. Joukossa on ollut tarinoita, joista huomaa millaista islam on parhaimmillaan. Oikeaoppinen islam ei ole kumpaakaan sukupuolta alistava uskonto ja elämäntapa, vaan kummallakin sukupuolella on omat oikeutensa ja velvollisuutensa. Valitettavasti on paikoittain ihan liian yleistä, ettei naisilla ole lukutaidon puutteen vuoksi mahdollisuus itse lukea Koraania ja näin he ovat miesten kertoman varassa, joutuen hyväksymään muka islamin asettamana sellaisia käytäntöjä, jotka eivät tähän uskontoon todellisuudessa kuulu. Monin paikoin myös miesten keskuudessa on tietämättömyyttä ja välinpitämättömyyttä. Oikean islamin sanoman levittämisessä on siis vielä tehtävää, mutta jokainen edistysaskel tuo lisää toivoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...