perjantai 4. joulukuuta 2009

Inspiroivat lahjakkuudet

Katsoin viime kesän aikana melko säännöllisesti MTV3-kanavalta 45Min Special-ohjelmaa. Mieleeni on jäänyt niistä erityisesti muutamakin jakso, joista esiin nostan nyt tässä yhteydessä kuitenkin yhden tietyn: jakson, jossa esiteltiin erityisiä lahjakkuuksia.

Muistan ohjelmasta eritoten teini-ikäisen tai nuoren naisen, joka oli poikkeuksellisen lahjakas maalari ja kuvataiteilija. Hän sai kertomansa mukaan eräänlaisia taivaallisia ilmestyksiä, joiden perusteella hän maalasi lähinnä hengellisiä aiheita. Hän oli jo ehtinyt pitää useita taidenäyttelyitä hyvällä menestyksellä ja hänellä on oma ateljee kotitalonsa yhteydessä. Toinen lahjakkuuksista oli israelilainen 8-vuotias poika, jolla oli mestarillinen kyky soittaa pianoa. Hän soitti huomattavasti paremmin kuin useat täysi-ikäiset ammattipianistit. Niinpä tällä pojalla riittikin kysyntää tunnettujen jazzravintoloiden tunnelmanluojana aina aamuyön tunneille saakka.

Tällaista ohjelmaa katsellessani mielessäni pyöri useita ajatuksia. Olin tietysti otettu näiden nuorten luontaisesta lahjakkuudesta. Olin myös hyvin tyytyväinen siihen, että heillä on ollut mahdollisuus kehittää erityisosaamistaan (se kun ei ole itsestäänselvyys varsinkaan köyhemmissä maissa). Heille tuntui olevan suoranainen nautinto tehdä rakastamiaan asioita; tekemisessä oli vielä lapsuuden ja nuoruuden into jäljellä. Sellaisen ei toivo häviävän edes silloin, jos ja kun tällä erityislahjakkuudella voi ansaita elantonsa. Se on oikea ihannetilanne.

Toisaalta tällaiset ohjelmat saavat ajattelemaan myös omaa osaamista ja lahjakkuutta. Mitä osaan, missä olen erityisen hyvä? Miten voisin kehittää itseäni ja omaa osaamistani? Miten huomaan itseni ja lapseni piilevän lahjakkuuden? Olen nimittäin vakuuttunut siitä, ettei lasten tulisi olla vanhempien (toteutumattomien) unelmien täyttäjiä, vaan heidän tulisi saada luoda omia unelmia ja toteuttaa niitä taitojensa ja mahdollisuuksien puitteissa. Jokaisella on oma elämä elettävänään. Kaikista ei tule kuuluisia maalareita, kirjailijoita, jalkapalloilijoita tai muusikkoja eikä ole tarkoituskaan tulla. Suhteellisen harvoilla ihmisillä on erityislahjakkuutta, mutta uskon että jokainen ihminen on hyvä jossakin. Jumala, kunnioitettu ja ylistetty olkoon Hän, on siunannut meitä kutakin parhaaksi katsomallaan tavalla. Tehtävämme on kuoria nuo taidot ja ominaisuudet esiin ja käyttää niitä itsemme ja ympäristömme kehittämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...