lauantai 26. joulukuuta 2009

Kirja-arvio: Hymyilevä kameli. Elämää Saudi-Arabiassa

Riitta Saastamoinen on entinen kansanedustaja. Jäätyään valitsematta uudestaan eduskuntaan hän päätti lähteä miehensä mukaan tämän työkomennukselle Saudi-Arabiaan vuonna 1996. Matkasta muodostui viiden vuoden mittainen kokemus, jonka pohjalta Saastamoinen kirjoitti kirjan Hymyilevä kameli. Elämää Saudi-Arabiassa.

Saastamoinen viettää Saudi-Arabiassa kotirouvan elämää, joten hänellä on aikaa katsella ympärilleen ja tutustua paikallisiin oloihin ja ihmisiin. Avoimen luonteensa ansiosta hän ystävystyy pian monien naisten kanssa, ja ulkomaalaisena hänellä on myös paikallisia naisia paremmat mahdollisuudet keskustella myös miesten kanssa. Pariskunta tottuu pian vieraanvaraisen kansan alituisiin teekutsuihin ja viikoittain he käyvät tutustumassa Saudi-Arabian luonto- ja kulttuurikohteisiin. Kirjassa onkin upeita kuvauksia paitsi arkipäivän sattumuksista toreilla, basaareissa ja kyläpaikoissa, myös maisemista ja nähtävyyksistä kaupunkien ulkopuolella. Kirjan luvuissa Saastamoinen käsittelee myös muita aihepiirejä, kuten pyhiinvaellusta, Saudi-Arabian 100-vuotisjuhlallisuuksia, kameleita, eläintensuojelua, beduiinielämää ja, kaiketi koska kirjoittaja on itse nainen, naisten asioita monista eri näkökulmista. Kirjoittajan- ja puhelahjojensa vuoksi Saastamoinen pestataan myös artikkelinkirjoittajaksi paikalliseen lehteen Saudi Gazetteen.
Yhtä asiaa jäin kuitenkin ihmettelemään: kuinka Saastamoisen mies Jukka oli palkattu paikalliseen sairaalaan gynekologiksi. Itse asiassa valokuvan perusteella kyseisessä sairaalassa näytti olevan kolme miesgynekologia. Potilaita tuntui kuitenkin riittävän.

Aluksi kirjaa lukiessa minua vaivasi tietynlainen tunne "sukupolvien välisestä kuilusta". Jotkut Saastamoisen käyttämistä sanoista ilmaisivat, että hän voisi olla isoäitini ikäinen, ja hänen elämäntilanteensa tuntui olevan kaukana omastani. Kun tästä tunteesta pääsee yli, saa kirjasta huomattavan paljon irti. Teosta voisi käyttää Saudi-Arabian luonto- ja kulttuurikohteiden matkaoppaana ja se monipuolistaa yleisesti varsin kapeaa kuvaa tuosta maasta.

Tekniset tiedot:
Saastamoinen, Riitta: Hymyilevä kameli. Elämää Saudi-Arabiassa
ISBN: 978-951-31-3320-7
Tammi 2006
Sidottu, 277 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...