tiistai 15. joulukuuta 2009

Kirja-arvio: Islamin arki. Maailma marokkolaisin silmin

Tämä kirja osui käsiini sattumalta, en tiennyt etukäteen sen olemassaolosta. Islamin arki: Maailma marokkolaisin silmin-kirjan kirjoittaja Marko Juntunen on kulttuuriantropologi, joka on tutkinut käytännön islamia ja on hän myös väitellyt samaan aihepiiriin liittyen. Teos on syntynyt hänen Marokossa viettämiensä ajanjaksojen pohjalta, jolloin hän on haastatellut marokkolaista 'Abd al 'Alia lukuisista eri aiheista.

Kirjan ensimmäistä ja viimeistä lukua lukuun ottamatta teos koostuu haastattelumateriaalista, vuoropuhelusta. Teos antaa siis paljon tilaa paikalliselle äänelle eikä yritä selittää asioita valmiiksi. Haastattelujen aiheita ovat esimerkiksi naisten ja miesten väliset suhteet, seurustelu, avioliitto, laiton siirtolaisuus ja maahanmuutto Espanjaan ja Italiaan, pyhät miehet ja pahan silmän merkitys, uskonnollinen elämä, koulutus, lahjonta, kuolema ja lukuisia muita. 'Abd al 'Alilla on kerrottavanaan värikkäitä tarinoita paitsi oman elämänsä varrelta, myös laajasta suvustaan ja tuttavapiiristään marokkolaisista kaupungeista, joista tuttava-, sukulaisuus- ja naapuruusverkkojen ansiosta kaikki tuntuvat tuntevat toisensa. Abd al Ali kertoo usein ensin, mitä islam sanoo kustakin aiheesta ja sitten, miten marokkolaisten käytännön toiminta poikkeaa oikeaoppisesta islamista.

Juntunen kertoo johdannossa kirjansa kirjoittamisen motivoivaksi tekijäksi Madridin terroristi-iskut, joiden yhdeksi päätekijäksi paljastui marokkolainen nuori mies. Juntusta häiritsi kovasti ajatus siitä, että tuon nuorukaisen vuoksi kaikki marokkolaiset ja kenties myös kaikki muslimit leimattiin potentiaalisiksi terroristeiksi. Hän halusi kirjoittaa kirjan, joka antaisi toisenlaisen kuvan maasta, jossa halu päästä Eurooppaan saa sen asukkaat joskus tekemään hyvin epätoivoisia tekoja. Tuossa tavoitteessaan Juntunen on mielestäni myös onnistunut. Tarinoiden perusteella muodostuu varsin monimutoinen kuva marokkolaisesta elämänkatsomuksesta ja toimintatavoista.

Tekniset tiedot:
Juntunen, Marko: Islamin arki. Maailma marokkolaisin silmin
ISBN: 951-20-6995-4
Gummerus 2005
Sidottu, 206 s.
Kirjastoluokka: 29.7

2 kommenttia:

  1. I am very excited that I came across your blog! I love different cultures and I cant wait to read more!:)

    Liliana

    VastaaPoista
  2. Salam (peace) and welcome Liliana,
    thank you for your kind words! I hope you enjoy reading my blog.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...