keskiviikko 23. joulukuuta 2009

Kirja-arvio: Islamin globaalit verkostot

Islamin globaalit verkostot on politiikantutkija Aini Linjakummun uutuusteos, jossa hän tarkastelee islamia kansainvälisenä poliittisena ilmiönä. Linjakumpu työskentelee Rovaniemellä Lapin yliopistossa on julkaissut myös vuonna 2002 ilmestyneen Poliittinen islam-kirjan, jonka luen ja arvioin mahdollisesti myöhemmin.

Islamin globaalit verkostot-kirjassa islamia tarkastellaan siis paitsi politiikan, myös ylikansallisten tai globaalien verkostojen näkökulmasta. Erityisesti Linjakumpu keskittyy kolmeen eri esimerkkitapaukseen: Al-Qaidaan, profeetta Muhammedin (rauha hänelle) kuvista syntyneeseen pilakuvakiistaan ja internetin vaihtoehtoislamiin. Hän ei pyri ottamaan kantaa siihen, onko esimerkiksi Al-Qaidan toiminta oikean islamin mukaista, vaan tarkastelee pikemminkin sitä, miten toimijat itse politisoivat islamin eli miten islam näyttäytyy heidän julkisessa toiminnassaan.

Kirjassa tarkastellaan islamin globaalien verkostojen historiaa ja muuntumista nykypäivää kohti. Linjakumpu pyrkii osoittamaan tapoja, joilla Al-Qaida on käyttänyt toiminnassaan hyväksi näitä verkostoja, varsinkin niiden muslimien muodostamia verkostoja, jotka asuvat vähemmistöinä maassaan. Samalla tavoin Muhammed-pilakuvien julkaisun jälkeen konflikti saavutti pian globaalit mitat, joskin laantui myös suhteellisen nopeasti. Vaihtoehtoisten islamin äänien kohdalla Linjakumpu on puolestaan tarkastellut internetin englanninkielisiä islamia käsitteleviä sivustoja, erityisesti yksityisten ihmisten ja pienten järjestöjen ja yhdistysten sivuja ja blogeja. Hän on löytänyt internetistä esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen ja feministien ylläpitämiä sivustoja sekä huomoristia islamilaisia sivustoja.

Kirja on pääosin hyvin teoreettinen, kuten tieteelliseltä tutkimukselta sopii odottaakin. Se kokoaa lähinnä uusin käsittein aihepiirejä, joita on jo melko lailla käsitelty muista näkökulmista aikaisemmissa julkaisuissa. Kirjan kiinnostavin luku on mielestäni vaihtoehtoisia islamin ääniä käsittelevä luku. Arvatenkin se koskettaa lähiten monien lukijoiden omaa elämää. Teoreettisen osuuden lisäksi Linjakumpu on maininnut myös joitakin sivustojen osoitteita, joissa voi käydä tutustumassa esimerkiksi haditheissa piilevään huumoriin.

Tekniset tiedot:
Linjakumpu, Aini: Islamin globaalit verkostot
ISBN: 978-951-768-250-3
Vastapaino 2009
Nidottu, 213 s.
Kirjastoluokka: 32.01

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...