sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Kirja-arvio: Islamin monimuotoisuus

Sain kimmokkeen tämän kirjan lukemiseen Verhon takaa-blogista. Blogia ei enää päivitetä, mutta sitä aikaisemmin pitänyt nimimerkki Suomalaisnainen burqassa kertoi yhdessä blogiviestissään lukeneensa Jaakko Hämeen-Anttilan kirjoittaman Islamin monimuotoisuus-kirjan saadakseen puolueettoman kuvan shiialaisuudesta. Yllättäen, tuo puolueeton kuva oli ollut vielä kauempana sunnalaisuudesta kuin nimimerkin oma aikaisempi käsitys. Olin aikaisemmin päättänyt lukea tämän kirjan hieman myöhemmin, mutta nyt uteliaisuuteni heräsi siinä määrin, että päätinkin lukea teoksen saman tien. Samalla saisin tietoa myös muista, minulle tuntemattomammista islamin suuntauksista.

Shiialaisuus on tosiaan saanut paljon tilaa tässä teoksessa. Paitsi että teoksessa on käsitelty itse shiialaisuutta varsin laajasti, ovat myös lukuisat muut islamin suuntaukset saaneet siitä vahvoja vaikutteita. Tässä vielä luetteloa eri suuntauksista: kharidziitit, abbasidit, hadith-liike, sunnalaisuus, suufilaisuus, klassinen shiialaisuus, 12-shiialaisuus, zaidilaisuus, ismailiitit (druusit, nizarit, tayyibit, khodzat), bahai, shaikhilaisuus, baabilaisuus, ahmadiya, Nation of Islam, American Muslim Mission sekä Koraani-fundamentalismi ja Sunna-fundamentalismi. Siinäpä listaa kerrakseen eikä mukana ole edes kaikkia pienimpiä ryhmittymiä. Täytyy myös huomata, että Hämeen-Anttilan teos on kymmenen vuoden takaa, joten esimerkiksi fundamentalismin puolella on voinut tulla uusia ryhmittymiä.

Olin aika hämmästynyt lukiessani sunnalaisuuden ja shiialaisuuden eroista. Paitsi keskeisen imaamioppieroavaisuuden osalta, shiialaisuus poikkeaa sunnalaisuudesta myös esimerkiksi sanoman messiaanisuuden, lopun aikaa odottavan painotuksen osalta. Shiialaisuudessa tunnetaan myös sielunvaellus ja kuten edellä mainittu, imaameilla on hyvin keskeinen asema. Imaamit voivat kätkeytyä ja palata, heillä on tietynlainen jumalallinen erityisasema. Näille eroavaisuuksille olisi varmaan paikallaan omistaa oma blogitekstinsä. Joka tapauksessa, lukuisat edellä mainituista islamin suuntauksista ovat peräisin shiialaisuudesta. Kuitenkin erityisesti Yhdysvalloissa esimerkiksi bahailaisuuden islamilainen sanoma on muodostunut varsin ohueksi. Joistakin suuntauksista on muodostunut pikemminkin omia uusia uskontojaan. Esimerkiksi Nation of Islam-liikkeen pääajatukset tuntuvat hyvin vierailta omalle islamilaiselle (sunnalaiselle) ajattelutavalleni.

En voi sanoa olevani tämän teoksen lukemisen jälkeen eri islamin suuntausten asiantuntija. Jonkinlaisen yleiskatsauksen kirja kuitenkin antaa. Itse asiassa suuntausten kehittyminen on selitetty paikoin niin yksityiskohtaisesti, että ainakin itselleni kokonaiskuva jäi ehkä muodostumatta. Esimerkiksi hakuteoksena kirja toimii kuitenkin mainiosti.

Tekniset tiedot:

Hämeen-Anttila, Jaakko: Islamin monimuotoisuus

ISBN: 951-662-749-8

Gaudeamus 1999

Nidottu, 256 s.

Kirjastoluokka: 29.7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...