torstai 3. joulukuuta 2009

Kirja-arvio: Johdatus Koraaniin

Jaakko Hämeen-Anttilan kirjoittamien, islamia käsittelevien kirjojen lukeminen jatkuu osaltani Johdatus Koraaniin-teoksella. Olen päättänyt lukea Hämeen-Anttilan keskeisimmät teokset siinä järjestyksessä kuin ne satun käsiini saamaan, joten nyt on vuorossa tämä. (Hämeen-Anttilalta on ilmestynyt yli 40 teosta, joista kuitenkaan läheskään kaikki eivät kuulu paikkakuntani kirjaston valikoimiin.)

Johdatus Koraaniin on paljon muutakin kuin suoranaisesti Koraaniin liittyvä teos, ainakin mikäli Koraani ymmärretään pelkästään Pyhänä kirjana. Se taustoittaa kattavasti esi-islamilaisia olosuhteita, jotka vallitsivat islamin synnyn kannalta merkittävimmillä alueilla sekä profeetta Muhammadia historiallisena henkilönä ja vaikuttajana oman aikansa yhteiskunnassa. Profeetan elämänvaiheiden käsittelylle on varattu kirjassa oma päälukunsa. Varsinainen Koraania käsittelevä osuus sisältää esimerkiksi sen kokoamiseen, suurien ajoitukseen, rakenteeseen ja muotoon liittyvät luvut. Kirjassa käsitellään niin ikään erilaisia Koraanin tutkimussuuntauksia ja tulkintamalleja aina keskiajalta nykypäivään saakka, niin islamilaisten maiden sisällä kuin länsimaissakin.

Hämeen-Anttilalla on hämmästyttävä taito kirjoittaa samanaikaisesti asiantuntija- ja maallikkolukijakunnalle, minkä totesin taas tämän kirjan lukemisen yhteydessä. Kirja sisältää runsaasti tietoa, joka on kuitenkin helposti luettavassa ja omaksuttavassa muodossa. Itse ainakin tunsin saaneeni taas jonkin verran lisäystä yleistietoihini, vaikken voikaan sanoa muistavani läheskään kaikkia kirjassa esitettyjä vuosilukuja tai henkilöiden nimiä.

Tekniset tiedot:
Hämeen-Anttila, Jaakko: Johdatus Koraaniin
ISBN: 951-662-924-5
Gaudeamus 2006
Nidottu, 239 s.
Kirjastoluokka: 29.7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...