keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Kirja-arvio: Kabulin kirjakauppias

Jos olen oikein käsittänyt, Kabulin kirjakauppias on se teos, joka aloitti Afganistania käsittelevän kaunokirjallisuuden menestysbuumin länsimaissa. Talibanien aikaisesta hallinnosta kertovia kirjoja on sen jälkeen ilmestynyt jo varsin monia; itsekin olen jo lukenut ja arvioinut niistä muutamia ja lukulistallani on vielä odottamassa jokunen samaa aihepiiriä käsittelevä kirja. Tuntuu kuin Afganistan ja varsinkin Kabul olisivat jotenkin yliedustettuina lukulistallani muihin islamilaisiin maihin verrattuna.

Joka tapauksessa, halusin lukea tämän teoksen jo senkin vuoksi, että saisin selville sen suosion salaisuuden. Toiseksi aihepiiri itsessään kuulosti kiinnostavalta. Kirjan tapahtumat keskittyvät afganistanilaisen kirjakauppiaan Sultan Khanin ja hänen perheensä ympärille, jota norjalainen toimittaja Åsne Seierstad seuraa asumalla perheen parissa. Sultanilla on kunnianhimoinen suunnitelma: ylläpitää maailman laajinta Afganistania käsittelevien kirjojen kokoelmaa sekä myydä islamilaisten teosten ohella kattavasti myös muuta kirjallisuutta maassa, jonka lukutaidottomuusaste on yksi maailman korkeimmista. Kirjassa seurataan Afganistania talibanien hallinnon aikana ja sen jälkeen sekä Sultanin perhe-elämää kahden vaimonsa kanssa sukunsa merkittävänä miehenä, joka joutuu keksimään mitä erilaisempia keinoja selvityä ja harjoittaa elinkeinoaan erittäin rajoitetuissa oloissa. Sultanin elämä on toki helpompaa kuin afganilaisten keskimäärin, sillä hän on huomattavan rikas, lukutaitoinen ja ennen kaikkea mies. Kirjassa sivutaan moneen otteeseen afgaaninaisten vaikeaa asemaa, joskin miehilläkin on haasteensa talibanien hallinnon seurauksena.

Kabulin kirjakauppias on juuri niin mukaansatempaava kuin etukäteen olin kuvitellut. Siinä oli paljon samoja aineksia kuin muissa, aikaisemmin lukemissani Afganistania käsittelevissä kaunokirjallisissa teoksissa. Seierstad kertookin, että vaikka ihmisten nimet ja joitakin muita tietoja on muutettu, tapahtumat perustuvat tosiasioihin. Kokonaisuudessaan mielestäni lukemisen arvoinen ja mielenkiintoinen kirja.

Tekniset tiedot:
Seierstad, Åsne: Kabulin kirjakauppias
Suomentaja: Veikko Kiuru
ISBN: 951-0-28327-4
WSOY 2003
Sidottu, 257 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...