lauantai 12. joulukuuta 2009

Kirja-arvio: Koraanin selitysteos

Koraanin selitysteos on Jaakko Hämeen-Anttilan kirjoittama teos, jonka tarkoituksena on avata ja selventää, ehkä taustoittaakin Koraanin vaikeaselkosimpia kohtia suomalaislukijoille. Teos on tiettävästi ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa suomenkielinen Koraanin selitysteos, muilla kielillä samasta aihepiiristä teoksia on ilmestynyt enemmänkin. Itselleni tämä teos on ensimmäinen Koraanin selitysteos tai kommentaari, jonka olen lukenut.

Teos alkaa johdattavilla alkusanoilla ja jatkuu selitysosiolla. Lopuksi kirjassa käsitellään vielä tiiviissä muodossa profeetta Muhammedin elämäkerta ja selitys Koraanin suurien ajoituksesta. Varsiniasen kirjan sisällön muodostaa siis kuitenkin selitysosio, jossa Koraanin kaikki suurat järjestyksessä on selitetty vaikeaselkoisimmilta kohdiltaan. Useissa kohdissa jakeiden merkitystä on myös taustoitettu laajemmilla selityksillä.

Koraanin selitysteos on tietysti parhaimmillaan ja tarkoituksenmukaisimmassa käytössä luettaessa sitä samanaikaisesti Koraanin ohella. Itse kävin sen läpi tällä kertaa ilman Koraania. Tällöin esimerkiksi kaikki pienet, yhden tai muutaman rivin mittaiset selitykset jäävät "hyödyntämättä", mutta pitemmät, taustoittavat selitykset (joita niitäkin on kirjassa kiitettävä määrä) tuovat kuitenkin uutta tietoa ja näkökulmia. Täytyy vain muistaa, että kyseessä on kuitenkin selitys, ei välttämättä lopullinen totuus. Kirja ansaitsee erityismaininnan siitä, että vaikka Koraanissa useita aiheita käsitellään monissa eri kohdissa, vastaavanlaiselta toistolta on kuitenkin vältytty selityksissä.

Tekniset tiedot:
Hämeen-Anttila, Jaakko: Koraanin selitysteos
ISBN: 952-9842-15-5
Basam Books 2001
Nidottu, 251 s.
Kirjastoluokka: 29.7

3 kommenttia:

 1. Hei,

  Tämä on ensimmäinen islamia käsittelevä teos, jonka olen lukenut. Luin sen Hämeen-Anttilan Koraanin suomennoksen kanssa rinnakkain. Olisi kiva kuulla, mitä ajattelet tästä käännöksestä. Ajattelin mainita vielä yhden asian esipuheesta:

  "Eräs tärkeä tulkinnan osa on luonnollisesti jätetty kokonaan tämän teoksen ulkopuolelle, nimittäin Koraanin selittäminen hengellisen ja moraalisen opettamisen lähteenä. Tällaisen hengellisen kommentaarin sepittäminen kuuluu kirjoittajalle, joka on itse muslimi."

  Ajattelin kysyä, osaisitko kertoa olisiko englanniksi hyvää muslimioppineen hengellistä Koraanin selitysteosta?

  Ystävällisin terveisin,

  Juha

  VastaaPoista
 2. Rauhaa Juha. Itselläni on Hämeen-Anttilan kääntämä Koraani toisen suomenkielisen Koraanin rinnalla. Kun vertaan niitä toisiinsa, niin Hämeen-Anttilan versio on huomattavasti sujuvammin kirjoitettu (ehkäpä oma vaikutuksensa on silläkin, että toinen Koraanin suomennokseni on painettu jo 1960-luvulla). En ole kuitenkaan voinut välttyä ajatukselta, että Hämeen-Anttilan versio on luettavampi sen sisällön kustannuksella ja olen myös kuullut muslimien kritisoivan hänen suomennostaan joistakin käännösvirheistä. Optimaalisin lopputulos onkin varmaan tilanteessa, jossa lukee useampiä käännöksiä rinnakkain. (Esimerkiksi eräs muslimeihin liittyvää väitöskirjaa tehnyt tutkija käytti tietoni mukaan kuutta eri englanninnosta rinnakkain.) Valitettavasti en ole vielä tähän mennessä onnistunut löytämään täysin tyydyttävää Koraanin selitysteosta, mutta voin yrittää muistaa vinkata, mikäli sellainen sattuu kohdalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauhaa ja kiitos vastauksesta!

   Sain eräältä turkkilaiselta muslimilta vastalahjaksi Muhammad Marmaduke Pickthall-nimisen muslimin englanninkielisen Koraanin käännöksen The Meaning of the Glorious Qur'an. Täytyy lukea se ja verrata Hämeen-Anttilan käännöstä siihen. Sinänsä tuntuu loogiselta että useammasta käännöksestä saa enemmän kuin yhdestä, sillä käännös on aina käännös ja joltain osin vajaa. Käytän useampaa raamatunkäännöstäkin.

   Kaikkea hyvää!

   Ystävällisin terveisin,
   Juha

   Poista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...