perjantai 18. joulukuuta 2009

Kirja-arvio: Matkalla Kandahariin. Yhteenottojen keskellä islamilaisessa maailmassa

Matkalla Kandahariin on eräänlainen kasvutarina: kertomus siitä, kuinka nuoresta brittiläisestä toimittajanalusta kasvoi vähitellen sota- ja kriisipesäkkeiden tapahtumien kokenut ja arvostettu raportoija. Burke kertoo suoraan, että alunperin häntä kiehtoivat islamilaisissa maissa ja varsinkin niiden kriisialueilla asiat, jotka osoittautuivat todellisuuden sijasta stereotypioiksi. Toisaalta hänellä oli kova halu "tulla joksikin", ja mikäs siihen olisi sen parempi paikka kuin mennä tapahtumien ja tiedotusvälineiden huomion keskipisteeseen. Näin hän päätteli ja osui pitkälti oikeaan.

Pian Burke huomaa, että on harhaanjohtavaa puhua islamilaisesta maailmasta kuin se olisi yhtenäinen kokonaisuus. Samalla tavoin on harhaanjohtavaa puhua lännestä, aivan kuin kaikilla länsimailla olisi sama arvomaailma, päämäärä ja ihanteet. Länsimaiden tiedotusvälineissä korostettu islamismi, ääri-islamilaisuus, fundamentalismi, radikaali islamilaisuus (näitä nimityksiähän riittää) tai suoranainen terrorismi osoittautuvat Burken kokemusten mukaan vain pienten epätoivoisten ryhmien tekosiksi. Kuitenkin se, että nämä ryhmät käyttävät islamin uskoa oikeuttamaan tekonsa, saa Burken esittämään usein kriittisiä kommentteja.
Matkalla Kandahariin ei ole niin selkeä kokonaisuus kuin esimerkiksi norjalaistoimittaja Åsne Seierstadin vuonna 2003 puhjenneesta Irakin sodasta kirjoittama Satayksi päivää. Burke käsittelee kirjassaan Irakin sodan lisäksi levottomuuksia ja aseellisia taisteluja myös esimerkiksi Kurdistanissa, Algeriassa, Pakistanissa ja Afganistanissa. Juuri se, että kirjan tapahtumat siirtyvät usein maasta ja paikasta toiseen, tekevät varsinkin kirjan alku- ja keskivaiheilla juonen hieman katkonaiseksi. Kirjan parasta antia ovat mielestäni lukuisat paikkojen ja tilanteiden yksityiskohtaiset kuvaukset; esimerkiksi Pakistanissa levottomuudet tapahtuvat Burken sanoja mukaillen "planeetan kauneimmissa paikoissa" ja lukija voi melkein kokea olevansa mukana paikan päällä.
Lopuksi vielä lainaus kirjasta kohdasta, jossa kerrotaan nuorten miesten värväämisestä mukaan terroritekoihin (s. 211-212). Tämä tiivistää mielestäni hyvin sen, kuinka tietynlaisella "aivopesulla" heidät voi saada mukaan tekemään tekoja, joita he eivät normaalioloissa tekisi.
[...] Seuraaavan kolmen kuukauden ajan Didarille opetettiin samaa
lukujärjestystä kuin afgaanileireillä: jalkaväkijoukkojen perustaktiikoita,
räjähdysaineiden käyttöä, kaupunkisodankäyntiä, salamurhan suorittamista. Kuten
arvata saattaa, opettajat olivat Afganistan-veteraaneja, kuten myös ryhmän
johtajat. Arabiopettajat mainitsivat kyllä "marttyyrioperaatiot", mutta Didarin
22-vuotias ystävä Hisham, jonka hän oli tavannut Arbilin moskeijassa, oli
ensimmäinen joka alkoi puhua vakavasti itsemurhahyökkäykseen osallistumisesta.
Kun Didar oli eristettynä laajemmasta yhteisöstä, uusien kumppaneiden näkemykset tuntuivat vaikuttavan häneen eniten. Ajattelin heti Walidia, Gazan
alueella kuollutta poikaa, ja israelilaista akateemikkoa, joka oli puhunut
pitkään pienryhmien merkityksestä itsemurhapommittajien synnyttämisessä -siitä
kuinka "kuvitteelliset sukulaiset" tai ryhmät korvasivat perheen, ja kuinka tämä
oli tärkeää sekä uusien jäsenten värväämisessä että pommittajan ajatusmaailman
muokkaamisessa. Muistin myös entisen Irlannin kansallisarmeijan kouluttajan ja
kaksoismurhaajan, joka kertoi tuopin ääressä lontoolaisessa pubissa, ettei
hänellä ollut mitään käyttöä teineille, jotka "menivät kotiin" joka ilta. "Jos
saan olla heidän kanssaan kolme kuukautta jollain syrjäisellä maatilalla, teen
heistä tappajia", hän sanoi.
Tekniset tiedot:
Burke, Jason: Matkalla Kandahariin. Yhteenottojen keskellä islamilaisessa maailmassa
Suomentaja: Tero Valkonen
ISBN: 978-952-5534-65-8
Basam Books 2007
Nidottu, 341 s.
Kirjastoluokka: 98.11

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...