torstai 10. joulukuuta 2009

Kirja-arvio: Nukkelapsi

Nukkelapsi on kertomus koulumaailmasta, ala-asteikäisistä Toreyn erityisopetukseen tulleista lapsista, joiden elämää seurataan yhden lukuvuoden ajan. Erityisluokan oppilaisiin kuuluu Billie, Shane, Zane, Jesse ja Venus sekä osan vuodesta myös Grennie ja Alice. Jokaisella lapsista on yksi tai useampia koulunkäyntiä ja kehitystä haittaavia ominaisuuksia, yleisimpinä ylivilkkaus, rauhattomuus, keskittymiskyvyttömyys tai kaikki nämä yhdesä. Jessellä puolestaan on Touretten oireyhtymä, joka aiheuttaa omat haasteensa. Lisää haasteita Toreylle tarjoaa hänen avustajakseen määrätty Lucie. Hän ja Torey ovat monessa suhteessa kuin yö ja päivä, eikä yhteistyö ota oikein sujuakseen. Lopulta Torey saa luokkaan toisen avustajan Lucien siirtyessä toisen koulun palvelukseen.

Kirjan nimi on peräisin Venukselta, joka on vakavasti kaltoinkohdeltu nuori tyttö. Häneltä on puuttunut varhaislapsuudessa älyllisiä virikkeitä sekä henkinen ja fyysinen vuorovaikutus läheisten ihmisten kanssa, jonka vuoksi hän muistuttaa useimmissa tilanteissa enemmän vahanukkea kuin elävää ihmistä. Poikkeuksena ovat hänen uhkaavaksi kokemat tilanteet, jolloin hän muuttuu erittäin aggressiiviseksi ja hyökkääväksi. Toreyn tehtävksi jää "herättää tyttö eloon", ja siinä riittääkin tekemistä. Venuksella on suuri sisarusparvi, joista jokaisella on ongelmia koulunkäynnin ja yleensäkin elämänhallinnan kanssa. He kaikki asuvat perheen äidin ja isäpuolen kanssa huonosti varustellussa asuntovaunussa.

Nukkelapsi on erittäin taitavasti kirjoitettu ja juonta on helppo seurata. Mitään kevyttä luettavaa se ei kuitenkaan ole, varsinkaan siinä vaiheessa kun paljastuu, millaisen kaltoinkohtelun ja pahoinpitelyn kohteeksi Venus on joutunut. Lopulta kaikki lapsista sijoitetaan sijaiskoteihin ja vanhemmat päätyvät vankilaan. Venus pääsee lopultakin parempiin oloihin, huolehtivaan perheeseen. Jännityksen purkautuminen ilmenee kuitenkin masennuksena. Dramaattisia käänteitä kirjasta ei tosiaan puutu. Kaikkinensa vain toivoisi, että kirjan tapahtumat olisivat keksittyjä.

Tekniset tiedot:
Hayden, Torey: Nukkelapsi
Suomentaja: Eeva-Liisa Jaakkola
ISBN: 951-1-18497-0
Otava 2007
Nidottu, 336 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...