sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Kirja-arvio: Pöllöpoika

Pöllöpoika on Torey Haydenin kirjoittama nuortenkirja, joka kertoo yksitoistavuotiaasta Davidista. Davidilla ei ole koskaan ollut mitään omaa: hän ei muista isäänsä tai äitiään ja isosiskokin on sijoitettu asumaan eri paikkaan. Davidin elämä on kulunut eri sijoitusperheissä asuessa ja häntä kiusataan koulussa.

Kerran metsässä kulkiessaan David löytää pöllönmunan ja ottaa sen mukaansa aikomuksenaan säilyttää sitä löytämässään hylätyssä vajassa. Vaja kuuluu kuitenkin Madeleinen, Mabin, isälle, ja kerran Mab sattuu paikalle Davidin ollessa siellä. He käyvät molemmat samaa luokkaa, sillä kahdeksanvuotias Mab on siirretty ylemmälle luokalle kaksi kertaa. David ja Mab päättävät hautoa munan yhdessä ja samalla he ystävystyvät. He haluavat kasvattaa pöllöstä itselleen metsästyspöllön. Munasta kuoriutunut suopöllö ei kuitenkaan viihdy vankeudessa, vaan hyvästä hoidosta huolimatta se kuolee.

Kirja sopii hyvin nuorelle lukijakunnalle, sillä se käsittelee koulumaailmaa ala-asteikäisten itsensä näkökulmasta. Kaksi hyvin erilaisissa oloissa kasvanutta lasta huomaa yhteisen kiinnostuksen kohteen kautta, että tytöt ja pojat voivat olla keskenään ystäviä. Myös Mabia on kiusattu koulumenestyksensä vuoksi, joten hän tietää mitä on olla yksin. David oppii kasvatusäidiltään, että menetyksestään huolimatta hän on saanut jotakin arvokasta sen tilalle. Kirja ei ole liian lapsellinen aikuisenkaan luettavaksi, vaan se voi auttaa ymmärtämään elämää lasten näkökulmasta. Samalla Hayden on osoittanut olevansa myös nuorten kirjailija.

Tekniset tiedot:
Hayden, Torey: Pöllöpoika
Suomentaja: Suvi Mikkola
ISBN: 951-1-19535-2
Otava 2005
Sidottu, 205 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...