tiistai 8. joulukuuta 2009

Kirja-arvio: Satayksi päivää

Luettuani Seierstadin läpimurtoteoksen Kabulin kirjakauppias huomasin, että häneltä on ilmestynyt myös muita kirjoja. Ehkä luen Groznyin enkelit jossakin vaiheessa, nyt vuorossa oli kuitenkin Satayksi päivää. Odotan sen olevan kerronnaltaan yhtä taitavaa kuin tuo toinen aikaisemmin lukemani teos.

Kirja on jaettu kolmeen osaan: ennen Irakin sotaa, sodan aikaiseen ja sodan jälkeiseen jaksoon. Seierstad matkustaa ensimmäisen kerran Irakiin, kun sota odottaa vielä tuloaan. Ilmassa on kuitenkin jännittyneisyyttä. Varsinkin alussa toimittajien kesken on kova kilpailu myönnettävistä viisumeista; sodan alkaessa maasta alkaa kuitenkin poispäin pyrkivä liike, kun irakilaiset ja ulkomaalaiset pakenevat turvallisempiin oloihin. Seierstad päättää kuitenkin jäädä, ensin päiväksi tai kahdeksi kunnes lopulta on liian turvatonta lähteä, sillä ilmasota muuttuu pian vähintään yhtä vaaralliseksi maasodaksi. Sitä paitsi, kuten hän itse päättelee, maassa on myös paljon irakilaisia, joilla ei ole mahdollisuutta lähteä.

Satayksi päivää on kertomus kulissien takaa; toimittajien, irakilaisten ja uutisten pinnan alta. Uutisissa harvoin mainitaan suojaliiveistä, kynttilöistä, pähkinöistä, taateleista, taskulampuista, pattereista, aggregaateista ja johdoista, joita toimittajat ja paikallinen väki joutuvat hamstraamaan sodan kestämisen varalle. kuolemantapaukset jäävät usein maininnoiksi, vaikka yksittäisille ihmisille kyse on tietysti paljon suuremmista mentyksistä. Kirja saa myös miettimään, mikä saa ihmisen menemään varta vasten sota-alueelle, kuoleman ja inhimillisen kärsimyksen keskelle. Esimerkiksi kirjassa mainittu suomalainen Teijo on tullut Irakiin ihmiskilveksi, jotta maan kriittiset laitokset, sairaalat ja koulut säästyisivät pommituksilta. Mielestäni Satayksi päivää ansaitsisi laajemman lukijakunnan kuin mitä se tähän mennessä saanut. Kirja on taitavasti kirjoitettu ja antaa uuden näkökulman aiheeseen, jonka useimmat meistä tuntevat usein vain sanomalehtiuutisten kautta.

Tekniset tiedot:
Seierstad, Åsne: Satayksi päivää
Suomentaja: Veikko Kiuru
ISBN: 951-0-29090-3
WSOY 2004
Sidottu, 308 s.
Kirjastoluokka: 99.1

P.S. Olen liittänyt alle tuoreen uutisen Irakista. Pommitukset ja levottomuudet jatkuvat edelleen, inhimillinen kärsimys typistyy muutamaan hassuun lauseeseen sanomalehdessä. Otin uutisen mukaan, en siksi että se olisi Seierstadin kirjoittama, vaan siksi että se on muistutus siitä turtuneisuudesta, jota jatkuva sotauutisointi saa aikaan. Esimerkiksi siksi minulle teki hyvää lukea mitä kaikkea uutisten taakse kätkeytyy.

-----------------

Seitsemän lasta kuoli pommi-iskussa koulun luona Bagdadissa

7.12.2009 17:44
STT–Reuters
Karim Kadim / AP

Bagdad. Seitsemän lasta sai surmansa ja yli 40 haavoittui pommi-iskussa Bagdadissa maanantaina. Pommi räjähti koulurakennuksen luona kun 6-12-vuotiaat oppilaat olivat lähdössä kotiin päivän päätteeksi.

Armeijan edustaja sanoi ettei ollut varmaa, oliko pommin tarkoitus räjähtää juuri lasten päästessä koulusta. Hänen mukaansa oli mahdollista, että räjähde laukesi vahingossa kun joku sytytti lähellä olevan roskakasan tuleen.

Räjähdyksen voimasta maahan tuli kaksi metriä syvä ja viisi metriä leveä kuoppa. Räjähdys sattui pääosin shiiojen asuttamassa Sadrin kaupunginosassa. Iskussa vaurioituneessa koulurakennuksessa on sekä ala- että yläaste.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...