keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Välitilassa

Näin joulun lähestyessä olen miettinyt entistä useammin muslimi-identiteettiäni. Taustatietona kerrottakoon, että minulle joulu tuntui oikealta joululta oikeastaan vain lapsuusvuosina (olen siis kasvanut kristityssä, ei-uskovaisessa perheessä). Silloin meillä kävi joulupukki ja kukin lapsista ja aikuisista sai kohtuullisen määrän lahjoja. Joulun todellinen sanoma tuntui kuitenkin ohentuvan vuosi vuodelta varsinkin kaupallistumisen myötä. Näin yhä useamman ihmisen stressaantuvan, velkaantuvan ja menettävän hermonsa mokoman juhlan vaatimien valmistelujen vuoksi. Juhlan varsinainen tarkoitus alkoi tuntua ja tuntuu edelleen hyvin materialistiselta.

Joulusta tai muista juhlapyhistä luopuminen ei siis ole ollut kohdallani vaikeaa; olinhan tavallaan jo luopunut niistä jo hyvän aikaa ennen kuin tiedostin olevani muslimi. Silti jotenkin tunnen olevani edelleen tietynlaisessa välitilassa. Olen luopunut suomalaisina ja kristillisinä pidetyistä juhlapyhistä, mutta en ole vielä omaksunut täysin islamilaisia juhlaperinteitä. Se on kieltämättä hieman hankalaa paikkakunnallani, jossa muslimit muodostavat hyvin pienen vähemmistön. Juhlia kun on ollut tapana juhlia nimenomaan yhdessä perheen tai tuttavien kesken, mutta nyt tuo ryhmä puuttuu. Ramadanin päättävä Eid al-Fitr ja pyhiinvaelluskauden aikaan sijoittuva Eid al-Adha, uhrijuhla, ovat minulle tuttuja vain kirjojen, lehtien ja internetin kautta. Näihin juhliin en ole saanut vielä konkreettisesti osallistua, mutta toivon tilanteen muuttuvan tulevaisuudessa, jos Jumala suo.

Olen myös miettinyt aikaa, jolloin lapseni on niin vanha, että hän ymmärtää juhlaperinteen merkityksen. Silloin toivon voivani antaa hänelle mahdollisuuden osallistua tärkeimpiin islamilaisiin juhliin ja kokea näin olevansa osa maailmanlaajuista islamilaista yhteisöä. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että juhlat ovat vain pieni, joskin merkittävä osa vuoden kiertokulkua. Suurin osa päivistämme on normaalia arkea. Se, miten käytämme nuo arkipäivät, on lopulta merkityksellisempää kuin juhlapäivien suunnittelu. Joskus arkipäivissäkin on juhlan tuntua, kun sen vain oppii huomaamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...