keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Vesipiippukansa


Lähi-idän maissa matkatessa, kuten esimerkiksi Pohjois-Afrikassakin törmää suomalaista löyhempään tupakointikulttuuriin. Tupakoitsijoita (eritoten miehiä) näkee kadunkulmissa, ovenpielissä, internetkahviloissa, sisällä autoissa ja takseissa (sekä kyyditettävät asiakkaat että kuskit voivat polttaa yhtä aikaa), sisällä kaupoissa (vaikka pään yläpuolella katossa voi riippua nimenomainen kieltomerkki, ei juuri kukaan näytä siitä piittaavan) ja tietysti sisällä toimistoissa ja asuinhuoneistoissa, vaikka paikalla olisi lapsiakin. Onneksi valistuneemmat polttajat näyttävät kuitenkin siirtyvän hieman kauemmaksi, ettei pahin savu joudu suoraan tupakoimattomien hengitettäväksi.

Tupakointi on tuntuu olevan niin hyväksyttyä ja jopa suosittua, että siitä on muodostunut suorastaan oma taiteenlajinsa, oma variaationsa: vesipiiput. Paikallisissa ravintoloissa ja kahviloissa on á la carte-listan sivuilla oma osuutensa myös erimerkkisille ja -makuisille tupakkalaaduille. Luonnollisesti vesipiiput ovat myös oma myyntiartikkelinsa, sillä niitä myydään erillisissä putiikeissa myös kotikäyttöön esimerkiksi illanistujaisia varten. Tupakoinnilla on siis useissa islamilaisissa maissa hyvin sosiaalinen luonne.

Näin siitä huolimatta, että tupakointi on islamin mukaan haram, kiellettyä. Kiellolle löytyvät perusteet esimerkiksi Koraanin jakeista, joiden mukaan päihdyttävien aineiden nauttiminen on kiellettyä, samoin kuin itsemurha. Jumala, kunnia ja ylistys Hänelle, päättää elämästä ja kuolemasta. Ihmisen ei tule ehdoin tahdoin tuhota hänelle annettua elämää.

Tupakoinnin voi hyvällä syyllä katsoa olevan itsetuhoista toimintaa, hiljaista ja hidasta itsensä tuhoamista. Sen vuoksi olenkin mielessäni ihmetellyt, kuinka esimerkiksi alkoholi on (syystäkin) islamilaisissa maissa jyrkästi kielletty eikä sitä ainakaan avoimesti käytetä tai ole saatavilla, mutta samaan aikaan samassa vakavuusluokassa painivalla tupakalla on aivan erilainen asema. En ole vielä onnistunut löytämään kunnollista selitystä asialle, ja siksi se vaivaa mieltäni silloin tällöin. Toki Koraanissa alkoholi ja uhkapelit kielletään muutamissa jakeissa suoraan (esim. 2:219 ja 5:90) eikä esimerkiksi tupakalle lyödy suoraan vastaavia jakeita. Tässä voisi piillä yksi selitys. Kuten jo mainittu, Koraani kieltää kuitenkin myös itsensä tuhoamisen, itsemurhan, jota tupakointikin on. Toisena selityksenä tupakoinnin suosiolle voisivat olla kulttuuriset tekijät, kolmantena ehkä tietämättömyys sen vaarallisuudesta ja terveysvaikutuksista (mitä kyllä epäilen). Jos Jumala suo, olen joskus tämänkin asian suhteen viisaampi. Nyt elän vielä omien arvailujen ja ihmettelyn varassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...