lauantai 16. tammikuuta 2010

Kirja-arvio: Bagdadin kutsu

Bagdadin kutsu on kirjoitettu Irakin syrjäisessä aavikkokylässä, Kafr Karamissa, asuvan parikymppisen beduiininuorukaisen näkökulmasta. Hän viettää pienessä kotikylässään suhteellisen rauhallista elämää perhepiirissä ja kavereidensa kanssa huolimatta varsinkin Bagdadissa riehuvasta Irakin sodasta. Silloin tällöin hänen kylässäänkin on yksittäisiä pommi-iskuja kuin sodan kaikuina ja kerran nuorukaisen tuttava saa surmansa sotilaiden iskiessä heidän autoonsa. Pääosin kylä tuntuu unohdetulta seudulta.

Ratkaisevaksi välikohtaukseksi osoittautuu isku, jonka amerikkalaissotilaat hyökkäävät nuorukaisen perheen kotiin häväisten perheen ja varsinkin hänen isänsä kunnian. Nuorukainen tuntee tuosta hetkestä lähtien ainoaksi päämääräkseen kostaa perheen kunnianloukkaus. Hän lähtee pitkälle ja vaivalloiselle matkalle kohti Bagdadia ja haluaa liittyä siellä vastarintaliikkeeseen, jonka hänen tuttavansa ovat perustaneet. Lopulta hänelle annetaankin tehtävä, jonka olisi onnistuessaan määrä olla syyskuun yhdennentoista päivän iskujakin huomattavampi. Beduiininuorukainen tuntee olevansa valmis tekemään mitä vain vääryyksien korjaamiseksi. Kaikki ei kuitenkaan suju aivan suunnitelmien mukaan, ja kirja päättyy yllättävissä merkeissä.

Olen aikaisemmin lukenut Irakin sodasta lähinnä ulkomaantoimittajien ja sotakirjeenvaihtajien näkökulmista. Bagdadin kutsu tarjoaa niihin verrattuna varsin erilaisen katsantokannan. Beduiineille sota ja sen maahan tuomat amerikkalaissotilaat - ja sitä kautta amerikkalaiset ja länsimaiset ihmiset yleensäkin - edustavat ennen kaikkea siveettömyyttä, perinteiden kunnioittamattomuutta ja halua levittää omaa arvomaailmaansa maailman joka kolkkaan. Syrjäisessä ja kauan aikaa omissa rauhallisissa oloissa eläneille beduiineille länsimaisten sotilaiden hyökkäys on kova paikka, joka aiheuttaa helposti vastarinnan tunteita. Kirja kuvaakin hyvin irakilaisten mielialoja sodan keskellä. Kokonaisuudessaan kirja ei onnistunut aivan täyttämään odotuksiani, mutta pidin sitä silti lukemisen arvoisena.

Tekniset tiedot:
Khadra, Yasmina: Bagdadin kutsu
Suomentaja: Lotta Toivanen
ISBN: 978-951-0-33069-2
WSOY 2007
Sidottu, 234 s.
Kirjastoluokka: 84.2

1 kommentti:

  1. Jaan pitkälti ajatuksesi tästä kirjasta. Olisin itse kaivannut enemmän päähenkilön motiivien kuvailua - tavallaan olisin kaivannut enemmän materiaalia, jonka kautta ymmärtää hänen päämääriään ja ajatuksiaan kunniasta. Mutta toisaalta en tiedä, onko ongelmana se, etten tunne kyseistä kulttuuria tai uskontoa kovin hyvin, jolloin tietyt samassa kulttuurissa elävälle ihmiselle itsestäänselvät vaikuttimet tai asenteet jäävät minulta ymmärtämättä.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...