perjantai 1. tammikuuta 2010

Kirja-arvio: Kirjan kansa

Lainaan heti tähän alkuun kirjan päällyskannen sisälehden kirjoitusta, josta selviää mielestäni ytimekkäästi Kirjan kansan tarinan lähtökohta:

Kirjan kansan tarina rakentuu todellisen pyhän kirjan ympärille.
Sarajevon haggadaksi kutsuttu jopa 600 vuotta vanha käsikirjoitus ja ohjeisto, koodeksi, on ollut Bosnian kansallismuseon hallussa vuodesta 1894, jolloin eräs juutalaisperhe tarjosi sitä museon ostettavaksi. Sarajevon monikulttuurisesta menneisyydestä kertoo se, että museon islaminuskoiset kirjastonhoitajat piilottivat juutalaisen haggadan vuosiksi sekä saksalaisilta että serbeiltä.
Geraldine Brooks tutustui teokseen ollessaan sotakirjeenvaihtajana Bosniassa 1992.

Tarina alkaa siitä, kun vanhojen kirjojen konservointiin erikoistunut tutkija Hanna Heath saa kutsun saapua entisöimään Sarajevosta löytynyttä vanhaa juutalaista haggadaa. Sarajevoon saavuttuaan Heath tekee pyydetyn työn, ajautuu rakkaussuhteeseen haggadan löytäneen kirjastonhoitajan kanssa ja päätyy haggadasta löytyneiden pienenpienten näytteiden kautta etsimään tuon pyhän kirjan todellista alkuperää. Löydökset viittaavat kirjan olevan todella vanhaa alkuperää.

Kirjan kansa on samanaikaisesti kiehtova ja mukaansatempaava sukellus aina 1400-luvun historiallisiin oloihin saakka, myös kertomus siitä, kuinka haggadalle on aina löytynyt sen arvon ymmärtänyt suojelija, joka on estänyt sitä tuhoutumasta aikoina, jolloin juutalaiset ovat olleet vainon kohteina. Kirjassa tulee monin paikoin ilmi kristittyjen, muslimien ja juutalaisten rinnakkaiselo ja moninaiset suhteet - myös kirjan loppuratkaisussa. Samalla kirja on kertomus Heathin vaikean äitisuhteen kehittymisestä, kadoksissa olleiden sukulaisten löytymisestä ja Heathin rakkaussuhteesta sarajevolaiseen kirjastonhoitajaan.

En voi olla vertaamatta teosta Dan Brownin menestysteoksiin Da Vinci-koodi ja Enkelit ja demonit. Kirjan kansassa on samanlainen uskonnollinen ja historiallinen rakenne yhdistettynä tieteen ja taiteiden kehitykseen kuin noissa kahdessa viimeksi mainitussa kirjassa. Lisäksi näitä teoksia yhdistää historiallisiin tositapahtumiin perustuvat lähtökohdat. Brooks on epäilemättä tehnyt valtavan määrän taustatyötä saadakseen aikaan näin kiehtovan ja uskottavalta kuulostavan tarinan, jossa lukija voi tuntea uppoutuvansa 1800-, 1600- ja 1400-lukujen yhteiskunnallisiin oloihin. Sanalla sanoen, upea lukukokemus.

Tekniset tiedot:
Brooks, Geraldine: Kirjan kansa
Suomentaja: Arto Schroderus
ISBN: 978-951-31-4471-5
Tammi 2009
Sidottu, 420 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...