sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Kirja-arvio: Kunniamurha. Rakkaus ja kuolema nykypäivän Jordaniassa

Kunniamurha - Rakkaus ja kuolema nykypäivän Jordaniassa on kertomus rakkaudesta, kuolemasta ja kostosta. Kirjan päähenkilöinä toimii kaksi nuorta naista, Dalia ja Norma. Huolimatta eri uskontokuntiin kuulumisesta (Dalia on muslimi, kun taas Norma on katolilainen) he ovat olleet parhaita ystäviä lapsuudestaan saakka ja tuntevat toistensa kaikki salaisuudet. Peruskoulutuksen saatuaan heillä on yhteinen suunnitelma: perustaa kauneussalonki, jossa on asiakkaita molemmista sukupuolista. Suunnitelma onnistuukin, ja pian heillä on käsissään koko Ammanin suosituin salonki, jossa riittää asiakkaita.

Dalian elämä mullistuu täydellisesti, kun salonkiin saapuu yhtenä päivänä eräs miesasiakas, Michael. Hän alkaa käydä usein salongissa ja pian Dalia huomaa olevansa korviaan myöten rakastunut mieheen. Tunne on molemminpuolinen, mutta sen yllä leijuu vakava uhka: Michael on katolilainen eikä hän voi siten pyytää Dalian isältä tämän kättä. Rakastuneelle parille jää vain yksi vaihtoehto: alkaa tapailla salaa. Jonkin aikaa järjestely onnistuukin, sillä Dalia ja Norma ovat mestareita huijaamaan ja järjestelemään asioita. Michaelin ja Dalian lopullisena suunnitelmana on paeta ulkomaille, jossa he voisivat mennä vapaasti naimisiin; asiaa mutkistavaksi tekijäksi muodostuu kuitenkin passin hankkiminen Dalian perheeltä salaa.

Salasuhde ei pysy piilossa kovin kauan. Kerran Dalian veli näkee Dalian ja Michaelin yhdessä ja alkaa epäillä siveettömyyttä. Myös Dalia alkaa epäillä suhteen julkituloa ja muuttuu vähitellen hyvin ahdistuneeksi. Ja sitten pelätty asia tapahtuu, kun eräänä aamuna Norma kuulee ambulanssin saapuvan Dalian perheen talon pihaan vieden Dalian mukanaan. Hänet viedään lähes suoraan ruumishuoneelle, ja nyt myös Michael ja Norma ovat hengenvaarassa. Aluksi Norma aikoo puhua suunsa puhtaaksi kunniamurhista, mutta ymmärtää sitten, että parhaiten hän voi auttaa Daliaa ja hänen kanssaan saman kohtalon kokeneita pysymällä hengissä ja kostamalla jollakin toisella tavalla. Hänelle on liian vaarallista jäädä Jordaniaan, jossa Dalian isä etsii jatkuvasti todisteita häntä vastaan. Lopulta Michael onnistuu auttamaan häntä pakoon ulkomaille. Paon jälkeen Normalla ei ole asiaa kotiinsa enää koskaan.

Ulkopuolisena lukijana on helppo moralisoida Dalian ja Norman valintoja. He näyttävät ikään kuin liukuvan väistämättä kohtaloaan kohti. Kirjassaan Khouri kertoo kunniamurhien johtuvan ennen kaikkea ikivanhoista beduiiniperinteistä, jotka ovat peräisin ajalta ennen islamia; nykyisin niitä oikeutetaan hänen mukaansa ennen kaikkea Koraanin jakeilla, joissa hyväksytään tottelemattomien naisten ruumiillinen kuritus. Kaikki Khourin esittämät väitteet eivät vastaa omaa käsitystäni, tietämystäni ja kokemuksiani Jordaniasta tai islamista, joten kirja jättää hieman epätietoisen olotilan. Toisaalta kuten sanottu, olen monessakin suhteessa ulkopuolinen, joten en voi väheksyä hänen kokemuksiaan tai olematta pitämättä niitä hänelle itselleen tosina.


Tekniset tiedot:
Khouri, Norma: Kunniamurha. Rakkaus ja kuolema nykypäivän Jordaniassa
Suomentaja: Marja Helanen-Ahtola
ISBN: 951-0-27842-4
WSOY 2003
Sidottu, 246 s.
Kirjastoluokka: 84.2

2 kommenttia:

  1. assalamu aleikum,
    lisähuomiona ajattelin tarkentaa, että tämä väitetty "tositarinahan" on osoittautunut sittemmin täysin keksityksi, tarinan taustojen selvittämisestä on tehty dokumenttikin.

    VastaaPoista
  2. Wa aleikum salam anonyymi,

    kiitos tästä tarkennuksesta. Näin hieman epäilinkin, mutta en ollut varma. Luen useimmat kaunokirjalliset teokset sillä olettamuksella, etteivät ne välttämättä pidä paikkaansa. Toisaalta joskushan totuus on tarua ihmeellisempi :)

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...