tiistai 19. tammikuuta 2010

Kirja-arvio: Lapsi muiden joukossa

Lapsi muiden joukossa on toistaiseksi Torey Haydenin uusin, vuonna 2009 ilmestynyt teos. Se kertoo tällä kertaa Haydenin "tilapäistyöstä": Hayden odottaa Yhdysvalloissa pitkäaikaista viisumia päästäkseen muuttamaan Walesiin kihlattunsa luokse. Hänelle tarjotaan odotusajaksi työtä koulupiirin erityisopettajana ja hän ottaa työn vastaan. Luokka koostuu ensin kolmesta oppilaasta, mutta jonkin ajan kuluttua lapsia saapuu vielä kolme lisää. Nämä kolme viimeksi mainittua ovat kotoisin konfliktialueelta Pohjois-Irlannista. Luokan oppilaat kärsivät hyvin moninaisista ongelmista eivätkä siksi voi osallistua normaaliin kouluopetukseen. Yhdeksi kirjan keskushenkilöksi nousee Leslie, autistinen pikkudiktaattori. Hän päätyy Haydenin luokkaan erityisesti puhumattomuutensa vuoksi.

Kaikkein yllättävin elementti kirjassa on kuitenkin Leslien äiti, Ladbrooke. Kun Hayden kaipaa kipeästi koululuokkaansa vapaaehtoista avustajaa, Ladbrooke ilmoittautuu kaikkien yllätykseksi olevansa kiinnostunut tehtävästä. Alkoholiriippuvainen, kopean oloinen, varakas, muotitietoinen mutta myös ilmaisukyvyltään hyvin rajoittunut Lad osoittautuu luokassa pian korvaamattomaksi avuksi. Hän haluaa olla yksi lapsista; työ erityislasten kanssa tuo hänelle terapiaa lapsuuden traumojen läpikäymiseksi. Vaikeiden vaiheiden jälkeen hän löytääkin elämälleen uuden, terveemmän suunnan.

Lapsi muiden joukossa on yhtä koskettava kuin aikaisemmatkin Haydenin teokset. Kirjan tarina suorastaan tempaisee mukaansa ja sen lukee läpi muutamassa päivässä. Tämä luokka jäi toistaiseksi viimeiseksi Haydenin opettamaksi erityisluokaksi, mutta toivottavasti tämä kirja ei jää Haydenin viimeiseksi tositarinaksi.


Tekniset tiedot:
Hayden, Torey: Lapsi muiden joukossa
Suomentaja: Seppo Raudaskoski
ISBN: 978-951-1-23021-2
Tammi 2009
Sidottu, 429 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...