sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Kirja-arvio: Loistavan auringon tyttäret. Afganistan talebanin jälkeen

Loistavan auringon tyttäret - Afganistan talebanin jälkeen lienee jo vaikka kuinka mones Afganistania käsittelevä kirja, jonka olen lukenut ja arvioinut tätä blogia varten. Olin hieman epäilevä sen suhteen, kuinka paljon uutta sanottavaa tällä teoksella voisi olla, kun niin paljon on jo kirjoitettu ja sanottu. Kaikeksi onneksi ainakin Armstrongin kirjoitustyyli on sellainen, että kirjan lukee läpi mielellään. Ei sillä, että monikaan kirjan aihepiireistä olisi kovin miellyttävä, sillä Armstrong tarttuu moniin varsinkin Afganistanin naisia koskeviin epäkohtiin. Toisaalta hän on löytänyt merkkejä myös edistysaskeleista.

Kerrottakoon nyt selvyyden vuoksi, että Sally Armstrong on kanadalainen toimittaja, joka on dokumentoinut vuosien ajan Afganistanin tapahtumia varsinkin lasten ja naisten näkökulmista. Niinpä hän on päässyt seuraamaan yksittäisten naisten elämäntilanteiden muuttumista ja saa heidän kauttaan tietoa koko Afganistanin kehityksestä. Kirjassaan Armstrong kertoo naisten olevan monissa afgaanisuvuissa lähellä kauppatavaran asemaa: jotakin joka voidaan antaa hyvitykseksi toiselle suvulle esimerkiksi hengen vaatineen riidan yhteydessä; jotakin jolla ei ole poikien ja miesten kaltaista oikeutta saada koulutusta ja tulla kuulluksi; jotakin jonka tehtävä on synnyttää mahdollisimman paljon poikalapsia. Maassa, jossa lukutaitoisuusaste on maailman alhaisimpia sekä miesten että naisten keskuudessa, suvun miehet perustelevat toimiaan uskonnolla. Kyse on kuitenkin ennen kaikkea kulttuurisista tekijöistä, ikivanhasta heimo-oikeudesta.

Armstrong on haastatellut kirjaansa varten lukuisia paikallisia naisia, joista osa on edennyt huomattaviin valta-asemiin yrittäessään parantaa afgaaninaisten asemaa. Myös useat kanadalaiset hyväntekeväisyysjärjestöt ovat antaneet korvaamattoman panoksen esimerkiksi tyttöjen koulunkäynnin edistämiseksi ja äitiys- ja lapsikuolleisuuden vähentämiseksi. Yleisen koulutustason parantuessa erityisesti naiset saavat tietoa oikeuksistaan ja islamin oikeasta sanomasta, mutta myös miesten asenteita on mahdollista muuttaa pikku hiljaa humaanimpaan suuntaan.

Mieleeni jäi erityisesti kaksi tapausta: ensinnäkin Armstrongin vierailu erään sairaalan palovammaosastolla. Afganistanissa on suhteellisesti naispalovammapotilaita, sillä epätoivoisten naisten keskuudessa suosituin itsemurhan muoto on itsensä polttaminen. Läheskään aina yritys ei kuitenkaan onnistu, joten usein pahoin palaneet naiset päätyvät sairaalaan, jossa he sitten kuolevat vammoihinsa tai paranevat niin paljon, että pääsevät palaamaan kotiin. Toisaalta tuntemattomia eivät ole myöskään tapaukset, joissa vaimon aviomies tai anoppi on yrittänyt polttaa tottelemattoman vaimon. Toinen, positiivisempi ilmiö on yritys palauttaa Afganistanin kulttuuri ja taide entiseen kukoistukseensa. sodan runtelemassa maassa ei ole juurikaan jäljellä entisaikojen loisteliasta arkkitehtuuria ja monet perinteisten käsityömuotojen osaajat ovat ehtineet kuolla ehtimättä opettaa taitojaan jälkipolville. Nyt on tunnustettu, että kulttuurin ja taidemuotojen elvyttäminen toimivat osaltaan myös sodasta toipuvien ihmisten terapiamuotona. Harmaan sekaan on alkanut ilmestyä väriläikkiä ja kauneutta.

Tekniset tiedot:
Armstrong, Sally: Loistavan auringon tyttäret. Afganistan talebanin jälkeen
Suomentaja: Kirsi Luoma
ISBN: 978-952-01-0351-4
Like 2009
Nidottu, 287 s.
Kirjastoluokka: 48.11

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...