torstai 28. tammikuuta 2010

Kirja-arvio: Pitkä paahteinen polku

Tässä kirjassa keski-ikäinen suomalainen nainen, vapaana toimittajana eri Lähi-idän maissa matkaava Miriam Khan kertoo elämänsä todennäköisesti omalaatuisimman tarinan. Hän on matkannut juuri eräänä talviyönä Omanin Muscatista Arabiemiraattien Dubaihin bussilla ja syö parhaillaan voileipää pakistanilaisen ystävänsä Bangashin kanssa hotellinsa pihalle pysäköidyssä autossa, kun poliisi tulee pidättämään heidät. Alkaa loppumattomien kuulustelujen ja tutkimusten sarja, ja välillä molemmat päätyvät myös vankilaan. Lopulta heille selviää, että heitä syytetään moraalittomasta käytöksestä julkisella paikalla ja Miriamia epäillään jopa prostituoiduksi.

Päivät ja viikot kuluvat. Miriamin passi joutuu poliisin huostaan, hänen viisuminsa ehtii umpeutua ja hotellin huonetoveri matkustaa takaisin Suomeen. Alkaa oikeudenkäyntien sarja, jossa Miriamin vilpittömyyttä ei tunnuta millään uskovan. Niinpä hän epätoivoissaan sepittää peitetarinan, mutta se johtaa vain ojasta allikkoon. Lopulta asianajaja suosittelee, että pari menisi naimisiin todistaakseen vilpittömyytensä; se olisi ainoa keino yrittää välttää vankeusrangaistus. Miriam ja Bangash vihitäänkin heti, kun tarvittavat paperit ja todistukset on saatu kokoon. he hankkivat oman vuokrahuoneen ja jäävät odottamaan oikeuden lopullista päätöstä, joka tuntuu kerta kerralta venyvän. Odotteluaikana he yrittävät elää mahdollisimman normaalia elämää, mutta pelko ja suoranainen kauhu tulevat päällimmäisiksi ajatuksiin tuomiopäivän lähestyessä. Onneksi parilla on toisensa - odotusaika saa heidät kiintymään toisiinsa kuin he olisivat normaali aviopari.

Pitkä paahteinen polku on tositarina Dubain turistiystävällisen ulkokuoren takaa. Se on kertomus kaksinaismoralismista maassa, jossa prostituution harjoittaminen kielletään jyrkästi, mutta jossa maksullisille naisille riittää kuitenkin jatkuvaa kysyntää. Kirja on kertomus myös suomalaisen ja arabien ajattelutapojen kulttuurisesta erilaisuudesta sekä miesten ja naisten erilaisesta asemasta. Ennen kaikkea se on suomalaisen naisen näkökulmasta kirjoitettu uskomaton tarina, jonka vaiheita lukiessa toivoo kaiken päättyvän lopulta hyvin.

Tekniset tiedot:
Khan, Miriam: Pitkä paahteinen polku
ISBN: 951-0-23465-6
WSOY 1999
Sidottu, 231 s.
Kirjastoluokka: 99.1

2 kommenttia:

  1. Pitkä paahteinen polku oli helppolukuinen ja jännittävä kirja. Minut, joka luen erittäin harvoin pitempiä tekstejä, se vei mennessään. Olisi mukava tietää, mitä Miriamille ja Bangashille kuuluu nykyään. Asuukohan Miriam vielä Dubaissa?

    VastaaPoista
  2. Rauhaa Kirsi,
    joidenkin kirjojen osalta tosiaan toivoisi jatko-osaa, jotta tietäisi miten tarina on ensimmäisen kirjan jälkeen jatkunut.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...