sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Kirja-arvio: Poliittinen islam

Poliittinen islam on Aini Linjakummun Lapin yliopistolle laatima väitöskirja ja samalla ensimmäinen Suomessa julkaistu islamia käsittelevä politiikantutkimuksen väitöskirja. Teos on siis tieteellinen tutkimus ja rakenne sen mukainen: kirja alkaa johdannolla ja jatkuu teoreettisella viitekehyksellä, jota seuraa käytännönläheisempi tutkimusosuus ja lopuksi johtopäätökset. Teoriaosuudessa Linjakumpu käsittelee politiikan käsitettä ja poliittista identiteettiä eri näkökulmista ja esittelee ne tutkimuskysymykset, joihin pyrkii väitöskirjassaan vastaamaan.

Linjakumpu on ottanut tutkittavakseen kolme erillistä islamiin liittyvää tapausta: Euro-Välimerellisen yhteistyön eli ns. Barcelona-prosessin, egyptiläisen Muslimiveljeskunnan ja internetin islamia koskevat keskustelupalstat. Näistä ensimmäinen edustaa virallista, valtioiden välistä yhteistyötä ja niiden välillä käytyä keskustelua, jossa Linjakummun mukaan on painottunut erityisesti uskonnon, kulttuurin ja terrorismin kysymykset. Muslimiveljeskunnan kohdalla hän puolestaan käy läpi liikkeen historiaa ja sen suhdetta Egpytin yhteiskuntaan eri aikoina. Suppeasti tässä yhteydessä käsitellään myös muita islamilaisia poliittisia liikkeitä Egpytissä. Internetin islamia koskevissa keskusteluissa Linjakumpu on tutkinut epävirallisia henkilöiden ja ryhmien välisiä keskusteluita, luokitellut niitä aihealueiden mukaan ja pyrkinyt analysoimaan islamilaisen identiteetin ja yhteisön muodostumista virtuaalisessa kanssakäymisessä.

Poliittinen islam on hyvin teoreettisesti painottunut teos, jonka mielenkiintoisimpina lukuina pidin tapaustutkimuksia käsittelevää osuutta ja johtopäätöksiä. Varsinkin internetin keskustelupalstoilla käyty islamia koskeva epävirallinen keskustelu ja Linjakummun siitä tekemät havainnot ovat käytännönläheisyydessään kiinnostavaa luettavaa. Samaa aihepiiriä, joskin eri näkökulmasta, Linjakumpu käsittelee myös teoksessaan Islamin globaalit verkostot. Toisaalta sain myös Muslimiveljeskunnasta itselleni uutta tietoa. Veljeskunnan toiminta on ainakin heidän tavoiteohjelmansa mukaan rauhanomaisempaa ja demokratiahakuisempaa kuin olin aikaisemmin luullut. Kokonaisuudessaan teos on asiallinen ja perusteellinen kuvaus islamin ja politiikan välisistä kytköksistä.


Tekniset tiedot:
Linjakumpu, Aini: Poliittinen islam
ISBN: 951-578-709-2
Hakapaino 1999
Nidottu, 290 s.
Kirjastoluokka: 32.5

2 kommenttia:

  1. Kiitos kirja-arviosta. Pakko käydä lainaamassa.

    VastaaPoista
  2. Hienoa, että kirja-arviostani on ollut sinulle iloa ja hyötyä :).

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...