maanantai 4. tammikuuta 2010

Kirja-arvio: Taksi Kabuliin

Näin aluksi täytyy pahoitella, ettei Taksi Kabuliin-kirjasta löytynyt kuvaa, jonka olisin voinut laittaa tähän yhteyteen. Kirjan kannessa on kuva nuorista tytöistä, jotka ovat alkaneet käydä uudelleen koulua. Heidän katseensa näyttävät rauhallisilta ja toiveikkailta, ehkä hieman uteliailtakin. Kirjan kirjoittaja, Afganistanin kiertävänä suurlähettiläänä vuosina 2002-2005 toiminut Tarja Laitiainen on varmasti saanut tottua tuon kaltaisiin uteliaisiin katseisiin. Hän vieraili tuona aikana Afganistanissa 20 kertaa pitäen varsinaisena asemapaikkanaan Helsinkiä.

Taksi Kabuliin on muistelmateos Laitiaisen suurlähettiläsvuosilta. Samanaikaisesti se taustoittaa Afganistanin tapahtumia suomalaisen toimijan näkökulmasta ja suhteuttaa hänen kokemuksensa osaksi tuon kovia kokeneen maan historiaa. Kirja alkaa jotakuinkin syyskuun 11. päivän terroristi-iskuista, jotka nostivat Afganistanin maailmankartalle. Suomikin tarvitsi oman lähetystön Afganistaniin, ja toisaalta maahan saapui suomalaisia avustustyöntekijöitä ja rauhanturvaajia. Resurssien puutteessa päätettiin perustaa kiertävän suurlähettilään virka, jota hoitamaan Laitiainen valittiin. Kirjan ensimmäisten, taustoittavien lukujen jälkeen Laitiainen kirjoittaa vuoden 2001 sodan nopeasta taittumisesta, talibanien häviöstä ja Kabulista vuonna nolla. Alkaa maan uudelleenrakennus, johon suomalaiset osallistuivat. Ehkä Laitiaisen omasta sukupuolesta johtuen hän haluaa tukea erityisesti naisia koskevia hankkeita, ja erityisesti sellaisten naisten joiden asema on kaikkein heikoin: vammaisten, leskien, yksinäisten, vankien ja maaseudun naisten. Hän vierailee eri puolilla maata ja huomaa samalla eri maakuntien ominaispiirteet. Perinteet ovat vahvasti vallassa erityisesti köyhällä maaseudulla eivätkä ne muutu nopeasti edes uuden perustuslain myötä.

Kirja on virkistävän erilainen kuin aikaisemmat lukemani Afganistania koskevat teokset, luultavasti johtuen kirjoittajan suomalaisuudesta. Koska Laitiainen ei asunut maassa vakituisesti, hän säilytti tietynlaisen ulkopuolisen tarkkailutavan Afganistanin kehitykseen. Toisaalta hänen asemansa Ulkoasiainministeriön edustajana vaati diplomaattisuutta asioiden hoidossa, mikä samalla sekä mahdollisti että rajoitti hänen toimintaansa. Seikkailumieltä häneltä ei kuitenkaan tunnu puuttuvan. Tälle kirjalle toivoisi enemmän julkisuutta kuin se on tähän mennessä saanut.


Tekniset tiedot:
Laitiainen, Tarja: Taksi Kabuliin
ISBN: 951-1-20782-2
Tammi 2006
Nidottu, 271 s.
Kirjastoluokka: 99.13

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...