torstai 14. tammikuuta 2010

Kirja-arvio: Tiikerin lapsi

Tiikerin lapsi-kirja koostuu alunperin kahdesta kirjasta. Kirjan alkuosa on alkuperäiseltä nimeltään One Child ja loppuosa puolestaan Tiger's Child. Ensimmäisen osan vaihtumisen toiseen huomaa tekstin sisällön muuttumisesta ja ajallisesta hyppäyksestä; kyseessä on jatkokertomus.

Kirjan ensimmäisessä osassa Hayden kirjoittaa erään erityisluokkansa toiminnasta yhden kevätlukukauden ajan. Hän on saanut luokalleen kahdeksan eri tavoin vaativaa oppilasta, jotka eivät pärjää normaalissa opetuksessa. Tämän lisäksi hänen luokalleen sijoitetaan Sheila, kuusivuotias vakavasti kaltoinkohdeltu tyttö. Hän on tottunut selviytymään kätkemällä heikkoutensa ja puolustaa itseään villieläimen tavoin. Sheilan äiti hylkäsi hänet tämän ollessa pieni tyttö ja nyt hän asuu alkoholisti- ja huumeriippuvaisen isänsä kanssa odottaen laitospaikkaa. Viikosta toiseen Sheila saapuu kouluun samoissa liian ohuissa ja pieniksi käyneissä vaatteissa. Hänellä on kuitenkin poikkeuksellisen korkea älykkyysosamäärä, minkä vuoksi hän osoittautuu hyvin lahjakkaaksi oppilaaksi.

Kirjan toisen osan alussa Hayden kertoo saaneensa idean kirjoittaa Sheilan tarinan kirjaksi. Hän saa kirjan kokoon reilussa viikossa, mutta Sheilan tavoittaminen onkin haastavampi tehtävä. He tapaavat vasta, kun Sheila on jo teini-ikäinen. Hayden on pitämässä erityisoppilaiden kesäkoulua ja pyytää Sheilaa apulaisekseen. Samalla kesän aikana heillä on mahdollisuus kuroa erossa vietettyjä vuosia umpeen. Aluksi Sheila vaikuttaa normaalilta nuorelta, mutta vähitellen hänen ulkokuorensa alkaa murtua. Lapsuusvuodet palaavat mieleen ja vaativat läpikäyntiä, jotta hän voi jatkaa elämäänsä.

Pidin tästä kirjasta enemmän kuin muista lukemistani Haydenin kirjoista, vaikka ei muissakaan vikaa ole ollut. Mutta toisin kuin muissa kirjoissa, tässä seurataan yhden traumaattisen lapsuuden elänyttä lasta kauemmin kuin yhden kouluvuoden ajan. Se auttaa ymmärtämään, kuinka pitkälle elämään lapsuuden tapahtumat vaikuttavat - joskus uskomattoman ja tuskallisen pitkälle. Toisaalta tässä kirjassa Hayden joutuu myös aikaisempaa enemmän tutkiskelemaan omaa toimintaansa ja sen motiiveja, mitä pidän positiivisena asiana. Kirjassa on yllätyksiä aina viimeiselle sivulle asti.

Tekniset tiedot:
Hayden, Torey: Tiikerin lapsi
Suomentaja: Eeva-Liisa Jaakkola
ISBN: 951-1-18349-4
Otava 2007
Nidottu, 428 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...