tiistai 5. tammikuuta 2010

Kirja-arvio: Veronika päättää kuolla

Veronika päättää kuolla on kertomus 24-vuotiaasta slovenialaisesta Veronikasta, jolla on korkea koulutus, kunnollinen työpaikka, kaunis ulkonäkö ja poikaystäviä. Päällisin puolin hänellä tuntuu olevan kaikkea mitä toivoa saattaa. Silti hän ei ole tyytyväinen elämäänsä, vaan hän yrittää itsemurhaa ottamalla suuren annoksen unilääkkeitä. Yritys epäonnistuu ja Veronika palaa tajuihinsa Vileten mielisairaalassa. Pian hän kuitenkin kuulee lääkäriltä, että lääkkeet ovat vahingoittaneet hänen sydäntään niin pahoin, että häntä odottaa kuolema viimeistään viikon kuluttua.


Mielisairaalassa Veronikalla on aikaa miettiä asioita. Hän tutustuu muihin sairaalan potilaisiin ja alkaa pohtia hulluuden olemusta. Monet mielisairaalan potilaista eivät edes tunnu haluavan sieltä pois, sillä siellä heillä on mahdollisuus tehdä haluamiaan asioita ilman, että niitä tarvitsisi pahemmin hävetä tai ottaa niistä vastuuta. Hän tajuaa, että ensimmäistä kertaa elämässään hänkin saa tehdä haluamiaan asioita sen sijaan, että eläisi toisten - erityisesti vanhempiensa - odotusten mukaisesti. Useat muutkin mielisairaalan potilaista tuntuvat tulleen sairaalaan saman syyn vuoksi: heistä on yritetty muovata henkilöitä, joita he eivät sisimmässään tunne olevansa. Sisäisen ja ulkoisen olemuksen ristiriita voi olla vaikea kantaa.

Pienenä sivuhuomatuksena: olin aika yllättynyt siitä yhteensattumasta, että kirjassa käsiteltiin mulla Nasraddinia (tosin nimellä Nasrudin) ja suufilaisuutta. Kirjassa pohditaan muutenkin jonkin verran hengellisiä kysymyksiä. Kirjan kannessa joku minulle tuntematon kuuluisuus kertoo olevansa sitä mieltä, että Veronika päättää kuolla on fantastisin hänen lukemansa kirja. Itse en käyttäisi tuollaisia ylisanoja, mutta kyllä kirja antaa ajattelemisen aihetta ja on Coelholle tyypillisellä tavalla kirjoitettu.

Tekniset tiedot:
Coelho, Paulo: Veronika päättää kuolla
Suomentaja: Sanna Pernu
ISBN: 951-9107-05-3
Bazar Kustannus Oy 2005
Sidottu, 238 s.
Kirjastoluokka: 84.2

4 kommenttia:

 1. Hei, oli pakko ryhtyä blogisi lukijaksi, kun tässä yhdistyvät kaksi minua suuresti kiinnostavaa asiaa: uskonto (/uskonnot) ja kiinnostus kirjoihin, joilla on myös jotain annettavaa pohdinnan ja elämänfilosofioiden saralla.

  VastaaPoista
 2. Hei Riikka
  kiva kuulla, että olet kiinnostunut samoista asioista kuin minä :). Uusia juttuideoita tai mielenkiintoisia kirjavinkkejä otan myös vastaan, mikäli jollekulle sellaisia mieleen tulee. Tervetuloa joka tapauksessa!

  VastaaPoista
 3. Juu, pitää pistää korvantaakse. :) Oman blogini olen toistaiseksi yrittänyt pitää puhtaana erilaisista uskontoaiheisista pohdinnoista, mutta saas nähdä, josko joskus tulen sitäkin aihetta sivuamaan. Olen siis kiinnostunut uskonnoista varsinkin yhteiskunnallisesta ja yhteisöllisestä näkökulmasta, sekä siitä, kuinka ne vaikuttavat ihmisten identiteetteihin tai siihen, miten he määrittelevät itsensä suhteessa muihin (pahoitteluni pitkästä sepustuksesta, mutta graduni pyörii siis noiden asioiden ympärillä, niin siksi aihe kirvoittaa aina pitkällisen vuodatuksen..).

  VastaaPoista
 4. Kävin kurkkaamassa blogiasi ja se näytti varsin mielenkiintoiselta - toivottavasti monet lukijat tulevat vielä löytämään sen. Gradusi aihe vaikuttaa myös sellaiselta, että sille voisi löytyä lukijoita yliopistomaailmann ulkopuoleltakin. Tärkeä ja ajankohtainen aihe.

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...