sunnuntai 7. helmikuuta 2010

"Ei ole parantamattomia sairauksia"

Abu Hurairah (Radiyallaahu `anhu): The Messenger of Allah (Sallallaahu `alayhi wa sallam) said: “There is no disease that Allah has created, except that He also has created its treatment.”(Sahih Bukhari, Volume 7, Book 71, Number 582)

Tämänkertaisen pohdintani ja tekstini innoittajana toimii yllä oleva katkelma hadith-kokoelmasta. Kopioin sen tuohon englanninkielisenä, jotta sen merkitys ei tahattomasti muutu käännökseni johdosta. (Kaikkein alkuperäisimmässä muodossaan katkelma olisi tietysti arabiankielisenä, mutta koska arabiantaitoisia on muslimienkin keskuudessa Suomessa vielä suhteellisen vähän, saakoon englanti kelvata tällä kertaa.) Olen miettinyt jo jonkin aikaa, mitä tuo katkelma oikeastaan tarkoittaa. Suoraan suomennettuna sen voisi kääntää "Jumala - kunnia ja ylistys Hänelle - ei ole luonut kuin sellaisia sairauksia joihin hän on luonut myös hoitokeinon". Toisin sanoen, kaikilla sairauksilla ja taudeilla on olemassa jokin hoitomuoto.

Kaikki me tiedämme, että maailmassa kuolee joka hetki ihmisiä erilaisiin sairauksiin. Varsinkin kehitysmaissa kuolemantapauksia aiheuttavat sellaisetkin sairaudet, jotka kehittyneemmissä maissa saadaan hoidettua yksinkertaisin keinoin. Jumalalle kiitos, vähitellen esimerkiksi likaisen veden aiheuttamat sairaudet ja kuolemantapaukset ovat yhä harvinaisempia myös köyhemmillä alueilla. Samaan aikaan, eliniän pidentyessä yleistyvät kuitenkin vanhuuden mukanaan tuomat terveysongelmat.

Tarkoittaako tuo hadith kenties sitä, että vähitellen lääketieteessä onnistutaan löytämään parannuskeino kaikkiin sairauksiin? Tähän saakka lääketieteellisiä läpimurtoja on tullut aina silloin tällöin, ja esimerkiksi Alzheimerin taudin ja eri syöpälaatujen tutkinnassa sanotaan tutkimuksen olevan lähellä merkittävää ratkaisua. Myös geeniteknologian alalla löydetään jatkuvasti uutta tietoa, jota voidaan hyödyntää sairauksien ennaltaehkäisyssä, hoidossa ja parantamisessa. Esimerkkejä olisi varmasti lisääkin, jos tähän aihepiiriin haluaa tarkemmin perehtyä. Yhtä kaikki, historian kuluessa yhä harvempiin sairauksiin kuollaan, ainakaan jos sairaus on löydetty riittävän ajoissa.

Toisaalta mieleeni nousee väistämättä myös ajatus lumelääkkeistä ja -hoidoista. Ajatuksen ja uskomuksen voima on joskus hämmästyttävä, sillä useat testit ovat osoittaneet, että joissakin tapauksissa lumelääkettä käyttäneet henkilöt ovat voineet parantua vaivoistaan lähes samalla tavoin kuin oikeita lääkkeitä käyttäneet. Jo ajatus siitä, että käyttää lääkettä, voi auttaa paranemaan.
Kenties tämä onkin se, mitä tuon hadithin takana piilee: sairauden hoitomuoto voi olla vielä meille ihmisille tuntematon, mutta Jumalalle kaikki on mahdollista ja Hän voi antaa ihmiselle paranemiseen tarvittavan voiman. Paranemisen lähtökohtana on ihmisen oma vilpitön halu parantua. Sen jälkeen hän voi rukoilla apua Jumalalta. Hän tietää parhaiten, ja kenties itsekin joskus ymmärrän tuon hadithin perimmäisen tarkoituksen. Nyt voin vain esittää arvailujani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...