tiistai 2. helmikuuta 2010

Kirja-arvio: Kissoista

Kirjassaan Kissoista Doris Lessing kertoo elämänsä kissoista. Lessing on syntynyt Persiassa (Iranissa) ja asunut lapsuudessaan Rhodesiassa (Zimbabwessa), kunnes hän muutti Lontooseen. Hän tuntuu olleen todellinen kissaihminen: perheellä oli jo Persiassa kissoja ja Rhodesiassa koko naapurusto piti yhteisesti huolta laajasta kissapopulaatiosta. Lontoossa asuessaan Lessingillä oli kotikissoja.

Kissoista on hyväntahtoinen, joskin samanaikaisesti tarkkanäköinen kuvaus kissojen luonteenpiirteistä ja olemuksesta: kaikkiruokaisista maalaiskissoista ja hyvin itsestään tietoisista kaupunkilaiskissoista; hyvin suojelunhaluisista, äidillisistä kissoista ja toisaalta välinpitämättömistä kissoista; villikissoista ja kesyistä kissoista; sairaista kissoista ja liian suurista pentueista. Joitakin kertoja Lessing pelastaa kotiinsa hylätyn tai loukkaantuneen kissan, joka saa asua hänen luonaan tervehtymisen ajan tai jää uuteen majapaikkaansa kokonaan.

Kirjan tapahtumat etenevät kronologisesti, mutta juoni on hyvin löyhä. Vuodenkierto vuodesta toiseen etenee leppoisasti kissojen ehdoilla, niiden vanhenemista ja uusien pentujen syntymistä seuraten. Vasta kirjan loppupuolella kissoille alkaa ilmestyä myös nimet; sitä ennen Lessing kirjoittaa niistä yleensä värin perusteella. Kirjasta huokuu rakkaus kissoja kohtaan. Jokainen niistä on oma ainutlaatuinen yksilönsä, joka tuo omalla tavallaan lämpöä tavallisiin päiviin. Oikea kissanystävän kirja.

Tekniset tiedot:
Lessing, Doris: Kissoista
Suomentaja: Kristiina Rikman
ISBN: 978-951-1-22850-9
Otava 2009
Sidottu, 207 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...