torstai 11. helmikuuta 2010

Kirja-arvio: Leijapoika

Leijapojan päähenkilönä on Amir, nuori afganistanilaispoika. Hän viettää parhaan ystävänsä, perheen kotiapulaisen Hassanin kanssa melko huoletonta elämää 1970-luvun Kabulissa keksien kaikenlaisia leikkejä ja kujeita. Erityisen taitavia he ovat leijanlennätyksessä - huvi, jonka talibanit myöhemmin kielsivät. Kerran erään onnistuneen leijanlennätyskilpailun jälkeen Hassan joutuu kuitenkin ystävyksiä kiusanneen pojan seksuaalisesti pahoinpitelemäksi eikä Amir uskalla mennä apuun.

Asia jää vaivaamaan Amiria vuosikausiksi. Hassan muuttaa isänsä kanssa toiseen kaupunkiin ja Amir pakenee levottomuuksien alettua isänsä kanssa Yhdysvaltoihin, jossa he aloittavat uuden elämän. Siellä Amir löytää itselleen naisen, jonka kanssa hän ehtii avioitua juuri ennen kuin hänen isänsä kuolee syöpään. Avioliitto on onnellinen ja tasapainoinen, vaikkakin pariskunta haaveilee omasta lapsesta.

Eräänä päivänä Amir kuulee perhetuttavansa Pakistanissa olevan vakavasti sairas. Hän päättää matkustaa tapaamaan tuota tuttua, varsinkin kun viestissä lukee vielä "sinulla on mahdollisuus tehdä jotakin hyvin..." Perhetuttu on tiennyt Amirin mieltä painaneesta taakasta kaikki vuodet. Pakistanissa hän kuulee lisää paljastuksia perheestään sekä hänen ja Hassanin suhteesta; menneisyyden haamut palaavat monessa suhteessa takaisin. Samalla Amirilla on mahdollisuus sovittaa syntinsä odottamattomalla tavalla.

Leijapoika on mukaansatempaava ja koskettava kertomus "kielletystä" ystävyydestä pataani-Amirin ja hazara-Hassanin välillä, joka on yhdistetty Afganistanin levottomiin vuosiin. Kirjan loppua kohti juoni tiivistyy luoden hienon lukukokemuksen. Ympyrä sulkeutuu: nuoruusvuosien painajainen palaa piinaamaan, mutta tulee selätetyksi. Todella lukemisen arvoinen kirja.

Tekniset tiedot:
Hosseini, Khaled: Leijapoika
Suomentaja: Erkki Jukarainen
ISBN: 978-951-1-22622-2
Otava 2008
Nidottu, 432 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...