keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Kirja-arvio: Tietäjä

Tietäjä on varmasti yksi erikoisimmista kirjoista, jonka olen lukenut. Hellstenin mukaan se on myös kummallisimpia tapahtumaketjuja, joka hänen elämässään on tapahtunut. Valitsin kirjan luettavakseni puhtaasti siitä syystä, että olen lukenut aikaisemmin joitakin Hellstenin elämänhallintaa ja -taitoa käsitteleviä kirjoja ja pitänyt niistä. Sen sijaan en tiennyt hänen kirjoittaneen myös romaaneja, joten kun sellainen sattui kohdalleni, olin siitä oitis kiinnostunut. Tietäjän lisäksi Hellsten on kirjoittanut myös Tietäjän silmin- ja Tietäjän kylä-teokset, jotka kaikki sivuavat samaa henkilöä. Jos Jumala suo, tulen lukemaan myös nuo kaksi viimeksi mainittua teosta ja arvioimaan ne.

Tietäjän avainhenkilö on Einariksi nimetty arvokkaan näköinen ahvenanmaalainen vanhahko mies. Hän lähestyy Hellsteniä kirjeellä, jossa hän kertoo haluavansa kertoa laajemmalle yleisölle elämäntarinansa mutta ei halua kirjoittaa kirjaa omalla nimellään. Niinpä jo aikaisemmin kirjoja kirjoittanut Hellsten voisi halutessaan kirjoittaa Einarin tarinasta kirjan. Hellsten tarttuu syöttiin ja he alkavat järjestää keskenään tapaamisia. Tapaamiset ovat kuitenkin alusta alkaen kaikkea muuta kuin mitä Hellsten on etukäteen odottanut tai suunnitellut: Einari vaikuttaa välillä kylähullulta, välillä itämaan viisaan tietäjän nykyaikaiselta versiolta. Tapaamisten kautta Einari nostaa esiin monia vaikeita aiheita: häpeän, omanarvontuntoon liittyvät ongelmat, keinotekoisen kiireentunteen sekä sielun, ruumiin ja hengen välisen suhteen.

Tämä kirja on paljon enemmän kuin se antaa aluksi ymmärtää. Minulla ei ollut mitään erityisiä odotuksia kirjan sisällön suhteen, mutta huomasin pian lukevani hyvin syvällistä ja filosofista teosta. Myös Hellsten joutuu asettamaan itsensä koetukselle kerta toisensa jälkeen, kun totutut ajatusrakennelmat kääntyvät päälaelleen. kirjassa jäi vaivaamaan Einarin samastaminen Kristukseen ja profeettaan sekä tietynlainen ajatus siitä, että pyrimme olemaan yhtä Jumalan kanssa eikä kuolemaa sen vuoksi ole olemassa. Jos nämä ajatukset osaa sivuuttaa, jää jäljelle hienoa pohdintaa, joka haastaa lukijan löytämään todellisen minänsä. Jos pitää Hellstenin aikaisemmista teoksista, pitää todennäköisesti myös tästä.

Tekniset tiedot:
Hellsten, Tommy: Tietäjä
ISBN: 951-0-27110-1
WSOY 2002
Sidottu, 217 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...