perjantai 26. helmikuuta 2010

Kirja-arvio: Tietäjän kylä

Tietäjän kylä on Tietäjä-sarjan kolmas ja viimeinen osa. Tällä kertaa tarina alkaa siitä, kun Hellsten on luentomatkalla Ahvenanmaalla, Maarianhaminassa. Luentoon osallistuu eräs mies, joka kertoo Hellstenille tuntevansa Einarin eli Tietäjän, ja kysyy haluaisiko Hellsten lähteä hänen mukaansa tätä tapaamaan. Näin Hellsten tulee kaapatuksi pieneen saaristolaiskylään, jonka asukkaat osoittautuvat sangen poikkeuksellisiksi. Asukkaita on ikähaitarin molemmista päistä ja kaikkea siltä väliltä, mutta he kaikki tuntuvat tulevan hyvin toimeen keskenään. Yhteisön keskinäiset siteet ovat vahvat, sillä he viettävät paljon aikaa keskenään erilaisten talkoiden ja tapahtumien merkeissä.

Vähitellen Hellstenille selviää, että Einari on tavalla tai toisella pelastanut tämän pienen kylän kaikki asukkaat, joko kirjaimellisesti tai symbolisesti. Asia tulee vielä varmemmaksi, kun Einari kertoo Hellstenille kylän kaikkia asukkaita yhdistävän salaisuuden - historiankertomuksen, joka yhdistää yllättäen myös Hellstenin mukaan kylän menneisyyteen. Lopulta hän onkin vaikean valinnan edessä: voisiko hän jättää entisen elämän taakseen ja aloittaa alusta uudessa paikassa.

Kirjoitan tähän loppuun vielä katkelman kirjasta, joka mielestäni kuvaa hyvin kaikkien sarjan kolmen kirjan pääajatusta. Itseni kirja ainakin havahdutti miettimään, mikä lienee ollut sen tarkoituskin.

Tässä hiljaisuudessa, pienessä ja vaatimattomassa, syrjässä kaikessa, yksinkertaisuudessa, koruttomuudessa ja karuudessa, on jotain mitä me kaikki kaipaamme, mutta jota me emme enää näe, sillä silmämme ovat tulleet sokeiksi. Haemme yhä suurempia elämyksiä, yhä vaikuttavampaa viihdettä, yhä suurempaa, kirkkaampaa ja räikeämpää. Pitää hankkia kaikkea yhä enemmän, jotta turtuneisuudessamme saisimme edes pienen hetken kokea, että olemme elossa. Olemme etääntyneet niin kauaksi siitä, mikä on yksinkertaista, vaatimatonta ja tuttua, ettemme enää tunnista siinä olevaa syvyyttä ja rauhaa. Sisällämme oleva rauhattomuus on johtanut pakonomaiseen elämysten hakemiseen, ja se puolestaan turtuneisuuteen.


Tekniset tiedot:
Hellsten, Tommy: Tietäjän kylä
ISBN: 951-0-29012-2
WSOY 2004
Sidottu, 208 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...