torstai 25. helmikuuta 2010

Kirja-arvio: Tietäjän silmin

Tietäjän silmin on Tietäjä-sarjan toinen teos ja jatkoa ensimmäisen kirjan tapahtumille, jonka olen myös arvioinut tässä blogissa. Taustatietojen saamiseksi kannattaa siis lukea ensin Tietäjä-kirjan arvio.

Tämänkertaisen kirjan tapahtumaketju alkaa, kun Hellsten huomaa kaipaavansa keskusteluja Einarin kanssa ja tämän opetuksia ja ajatuksia. Yllättäen Einari päättääkin palata Hellstenien elämään. Hän kutsuu jälleen Hellstenin mitä odottamattomimpiin tapaamisiin, joiden kautta heillä on mahdollisuus käsitellä ajankohtaisia aiheita: homoutta, miehenä ja naisena olemisen vaikeutta, äitiyden paineita ja kuolemaa.

Tätä toista kirjaa lukiessa mieleeni alkaa tulla yhä selvemmin, että Einari on jonkinlainen julistaja, vaikka hän ei itsestään halua numeroa tehdäkään eikä astua julkisuuden valokeilaan. Kuitenkin kirjassa nousevat aikaisempaa selvemmin kristinuskon asiat ja Einarin asettuminen tietyllä tavalla Kristuksen asemaan, jolla on seuraajia, opetuslapsia. Kuitenkin hänen sanomassaan on myös jotain yleismaailmallista, joka haastaa rikkomaan perinteisiä ajatusmalleja. Hänellä on tapana vastata esitettyihin kysymyksiin esittämällä kysyjälle vastakysymys, jonka kautta kysyjä voi huomata vastauksen piilevän jo valmiiksi hänessä itsessään. Esimerkiksi äitiyden kysymyksen kohdalla Einari korostaa vanhempien eikä yhteiskunnan vastuuta lasten kasvatuksessa. Hänen mukaansa ihmisten pahoivointi alkaa jo päiväkoti-iässä eikä sille suorituskeskeissä yhteiskunnassa näy loppua. Homoseksuaalisuuden kehittymisestä ja ilmenemisestä hänellä on myös omat näkemyksensä.

Teos jatkaa jo ensimmäisestä kirjasta tutuksi käyneellä linjalla, joten jos on sarjan ensimmäisestä kirjasta pitänyt, pitää varmasti tästäkin - ja päinvastoin. Einari itse ei näyttänyt välittävän siitä, millaisen reaktion hänen sanomansa saisi aikaan: hänen oppiensa mukaan kun ihminen tietää mikä hän on, hänen ei tarvitse välittää siitä, miten ihmiset häneen suhtautuvat.

Tekniset tiedot:
Hellsten, Tommy: Tietäjän silmin
ISBN: 951-0-28157-3
WSOY 2003
Sidottu, 168 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...