sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Kirja-arvio: Tuhat loistavaa aurinkoa

Tuhat loistavaa aurinkoa on varmasti yksi kuuluisimmista Afganistania käsittelevistä kaunokirjallisista teoksista. Sain odottaa sitä melkoisen tovin kirjastosta, joten sillä näyttää olevan vielä kaksi vuotta ilmestymisen jälkeenkin runsaasti lukijoita.

Kirja kertoo kahden vahvan afganistanilaisnaisen tarinan. Mariam, avioliiton ulkopuolella syntynyt ja siksi isänsä perheen hylkäämä tyttö on vasta viisitoistavuotias, kun hänet naitetaan häntä kolmekymmentä vuotta vanhemmalle leskimiehelle Rashidille. Mariamilla on keskenmeno toisensa perään, mikä aloittaa Rashidin väkivallan kierteen. Ajan kuluessa hänestä tulee sanallisesti ja fyysisesti yhä väkivaltaisempi Mariamia kohtaan.

Laila on puolestaan edistyksellisen perheen tytär, jolle hänen isänsä haluaa korkean koulutuksen, sivistystä ja menestystä. Lailalla on ystävänään poika, Tariq, josta tulee salaa myös hänen rakastettunsa. Lailan vanhempien kuoltua pommi-iskussa ja Tariqin perheen paettua levottomuuksia Pakistaniin Lailasta tulee neljätoistavuotiaana nyt kuusikymppisen Rashidin toinen vaimo. Aluksi naiset eivät tule lainkaan toimeen keskenään, mutta Lailan synnytettyä Rashidin halveksiman tyttölapsen ja aloitettua väkivallan myös uutta vaimoaa kohtaan he vähitellen ystävystyvät. Kun Mariam ja Laila huomaavat Rashidin piilotelleen vuosikausia Tariqia koskevaa salaisuutta, koko perheen elämä saa uuden dramaattisen käänteen.

Teoksen juonellinen rakenne on samantyyppinen kuin Leijapojassa: taustoittavan alun ja suhteellisen tasaisen elämän kuvauksen jälkeen huippukohta, elämän mullistuminen, tapahtuu kertomuksen loppuvaiheessa. Tämän tarinan kohdalla ratkaisu on samalla kertaa sekä surullinen että onnellinen. Kirja on pääosin melko raskasta luettavaa, sillä samanlaiset tapahtumat voivat olla monen naisen arkipäivää.

Tekniset tiedot:
Hosseini, Khaled: Tuhat loistavaa aurinkoa
Suomentaja: Kristiina Savikurki
ISBN: 978-951-1-22255-2
Otava 2008
Sidottu, 399 s.
Kirjastoluokka: 84.2

2 kommenttia:

 1. Salam aleikum,
  olen itsekin 2 vuotta jo harkinnut kyseisen kirjan lukemista mutta en vaan oo saanu aikaseks vielä :)

  Pidän blogistasi kovasti, mutta pakko mainita että vähän pidemmälle selattuani huomasin että blogissasi tunnistetta ääri-islamilaisuus on liitetty teksteihin, jotka käsittelevät aiheita, jotka eivät liity itse Islamin oppeihin - joten on mielestäni harhaanjohtavaa että esim naisiin kohdistuvaa väkivaltaa yhdistetään tälla tavoin Islamiin kuuluvaksi tai että siitä puhutaan "ääri-Islamina".

  VastaaPoista
 2. Wa aleikum salam Hijab Chic,

  kiitos kommentistasi. Itseällänikin meni kieltämättä aika kauan aikaa ennen kuin sain tuon kirjan käsiini ja luettua. No, parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan :).

  Tiedän, että ääri-islamilaisuus-termin käyttö on aika riskialtista, mutta en ole keksinyt parempaakaan termiä käyttöön. Mikäli sopivampi termi löytyy, otan sen käyttöön tuon nykyisen tilalle. Mitä tuolla termillä blogissani tarkoitan on se, että jotkut muslimit (onneksi pieni vähemmistö) käyttävät islamia oikeuttamaan väkivaltaisia ja oikeasti islamin vastaisia tekojaan. Esimerkiksi Koraanin yksittäisten jakeiden poimiminen ja käyttö irti alkuperäisistä asiayhteyksistään saa jotkut muslimimiehet uskomaan, että on islamin mukaista pahoinpidellä tottelematonta vaimoa. Yleensä taustalla on se, etteivät he tunne islamin oppeja kunnolla tai ovat välinpitämättömiä sitä kohtaan.

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...