maanantai 8. helmikuuta 2010

Kirja-arvio: Voittaja on yksin

Voittaja on yksin on Paulo Coelhon viime syksynä ilmestynyt uutuusteos, ja olin rehellisesti sanoen yllättynyt, kun onnistuin saamaan sen käsiini kirjastosta ilman erillistä varausta. Siispä heti lukemaan - tai ainakin heti, kun muut velvollisuudet oli ensin hoidettu.

Tapahtumapaikkana toimii vuotuisia elokuvajuhliaan viettävä ranskalainen pikkukaupunki Cannes ja kirjan päähenkilö on rikas venäläinen liikemies Igor. Hän on menettänyt joitakin vuosia sitten rakkaan vaimonsa toiselle miehelle, kuuluisalle muotimiljonäärille. Pari on tullut Cannesiin viettämään juhlaa muiden merkittävien henkilöiden kanssa ja Igor näkee tilaisuutensa koittaneen: hän yrittää saada vaimonsa takaisin. Keinot ovatkin sitten omalaatuiset: Igor tappaa satunnaisesti valitsemiaan henkilöitä hyvin huomaamattomilla, ammattimaisilla tavoilla ja lähettää sen jälkeen entiselle vaimolleen viestin, jossa kertoo "tuhonneensa maailmoja" hänen vuokseen.

Kirjassa uppoudutaan muodin, glamourin, pintaliitoelämän, julkisuuden henkilöiden, mallien ja Superluokan (kuten Coelho heitä kutsuu) elämään. Eri henkilöiden kautta Coelho kertoo
ihmisten halusta saavuttaa kuuluisuutta, rikkautta ja valtaa joskus hyvin epätoivoisillakin tavoilla. Ja kun päämäärä on pitkän yrittämisen jälkeen saavutettu, näillä ihmisillä on sitten täysi työ pysyä pinnalla osallistumalla tilaisuuksiin ja tapahtumiin, jotka eivät tosiasiassa kiinnosta heitä ollenkaan, tekemällä hyvin pitkästyttäviä asioita ja antaa samanaikaisesti vaikutelma, ettei julkisuus ja valta merkitse heille mitään.

Coelho käsittelee tosiaan teoksessaan pinnallista elämää niin perusteellisesti, että omalla kohdallani aloin jo melkein voida huonosti ajatuksesta, että joutuisin elämään sellaista elämää. Moni kirjan henkilöistäkin tuntui tiedostavan, ettei se ehkä ole kaiken tavoittelun arvoista, vaikka ei ehkä pystynytkään muuttamaan elämänsä suuntaa. Odotukseni kirjan suhteen olivat korkeat, joten Voittaja on yksin jäi sanomaltaan hieman pinnallisemmaksi kuin olin toivonut. Filosofista sanomaa saa hakea rivien välistä eikä se kirkastu samalla tavoin kuin joissakin muissa Coelhon teoksissa.

Tekniset tiedot:
Coelho, Paulo: Voittaja on yksin
Suomentaja: Sanna Pernu
ISBN: 978-952-5635-81-2
Bazar Kustannus 2009
Sidottu, 480 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...